Nieuws
Groentip: Bewonder de Slanke Sleutelbloem

Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘In de tuincentra komen we nu volop de Primulaatjes in vele mooie kleuren tegen. Dit plantje op de foto is de Slanke sleutelbloem oftewel de Primula elatior, ook familie van het Sleutelbloemgeslacht. Momenteel te bewonderen in park Rusthout in Leidschendam.

De Slanke sleutelbloem is een zeldzame soort die we kunnen vinden in licht beschaduwde of soms zonnige, vochtige tot vrij natte, matig voedselrijke omgeving. Het plantje heeft twee typen bloemen, één met een lange stamper en korte meeldraden én één met een korte stamper en lange meeldraden. Kruisingen tussen hetzelfde bloemtype zijn niet mogelijk. Bestuiving is het werk van de hommels en de bruinzwarte en wrattige zaden worden door de wind verspreid.
De Slanke sleutelbloem is geen gewoon plantje. Nee, het staat van oudsher bekend als een medicinale plant. Met name bij epilepsie, hoest en reumatiek werd/wordt de plant gebruikt. Ook werd het plantensap gebruikt tegen zomersproeten en gebruikt bij het helen van verse wonden door het sap met boter te vermengen. Een afkooksel zou duizeligheid doen verdrijven. De plant bevat namelijk Saponine en dat is een belangrijke grondstof voor de farmaceutische industrie. De jonge bladeren kunnen ook nog verwerkt worden in een salade’.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter