Activiteiten
Molen De Vlieger weer open voor bezoek

Wethouder Bianca Bremer heeft bij molen De Vlieger het molenseizoen geopend. Ze deed dit door het lichten van de vang, de rem van de molen. Daarna heeft één van de vrijwilligers haar een rondleiding door de molen gegeven. Ook kreeg wethouder Bremer het jubileumboek over Molen de Vlieger overhandigd.

Tot 1 november kunnen belangstellenden op iedere woensdag- en zaterdagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur door de vrijwilligers door de molen worden rondgeleid. Voor groepen is het na afspraak mogelijk om ook buiten die uren de molen te bezoeken. Buitenlandse bezoekers kunnen desgewenst een rondleiding in het Engels krijgen.

Molen De Vlieger is 402 jaar oud en daarmee een van de oudste poldermolens in ons land. Hij herbergt een museum, waarin informatie wordt gegeven over de geschiedenis van de windmolen, de verschillende typen molens en het leven en werk van de molenaar. Naast de molen is een molentuin, waarin onder meer Oudhollandse groenten worden gekweekt.

Op de begane grond is de woonkamer in de toestand waarin deze omstreeks het jaar 1900 verkeerde. Daar is ook de originele bedstede en de schouw te zien. Op de eerste verdieping wordt met kaarten uitleg gegeven over de polder en is een maquette van de molendriegang bij Stompwijk te bewonderen. Ook worden daar voorbeelden gegeven van de verschillende industriemolens en hun producten. Vanaf de omloop kan men de koningspil zien draaien en de overbrenging van de beweging op het onderwiel.

Op de tweede verdieping staan modellen van verschillende typen windmolens, waarvan er enkele ook kunnen draaien. Verder is op deze verdieping een schuilplaats voor onderduikers uit de Tweede Wereldoorlog te zien.
Als de molen niet draait, kan op de derde en hoogste verdieping de kap worden bezocht, waarin de molenas is aangebracht. Die kap kan draaien op houten rollen om de molenwieken in de richting van de wind te zetten.

Een bezoek aan Molen De Vlieger kost  € 3,- voor een volwassene en € 1 voor een kind. (foto Marian Turkesteen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter