Nieuws
Onderzoek bezwaren tegen de WOZ-waarde

Vorig jaar werd in Zuid-Holland bijna 43.000 keer bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde: de waardebepaling van uw woning door de gemeente). De provincie kent zo’n 1,7 miljoen woningen. In Leidschendam-Voorburg, met 37.000 woningen, werd in 2,9 procent van de gevallen bezwaar gemaakt: 1073 panden.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer, op basis van data van het CBS, COELO en de Waarderingskamer. Het percentage bezwaren lag in Leidschendam-Voorburg laag. Van alle omliggende gemeenten scoorden alleen Pijnacker-Nootdorp (1,9 procent) en Rijswijk (2,5 procent) een lager percentage. Landelijk liep dit uiteen van 1,2 tot 10.8 procent.

Elk jaar bepalen gemeenten de WOZ-waarde van koopwoningen. Met behulp van deze waardeschatting bepalen zij hoeveel gemeentelijke belasting (OZB) u betaalt. Ben u het niet eens met de WOZ-waarde? Dan kunt u tot 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking bezwaar maken bij de gemeente. Bekijk hier tot welke datum er nog bezwaar kan worden ingediend in uw gemeente.

Is de WOZ stevig verhoogd, dan neemt ook het aantal bezwaren toe. In 2022 was de gemiddelde WOZ-stijging bijna 10%. Bij de huizen waar de WOZ meer steeg dan 12,5% werd ruim een kwart meer bezwaar gemaakt dan het landelijk gemiddelde.

In Leidschendam-Voorburg was de gemiddelde WOZ-waarde vorig jaar 340.000 euro. De OZB was 0,0711 procent. Gemiddeld 241,74 euro. Dit jaar (2023) is de gemiddelde WOZ-waarde 367.540 euro. De OZB is 0,0714 procent. Gemiddeld 262,42 euro. Of te wel 8,56 procent meer dan in 2022.

Marga Lankreijer van Independer: ,,Dit jaar is de gemiddelde stijging in Nederland maar liefst 17%. De WOZ voor dit jaar is gebaseerd op het prijspeil van woningen op 1 januari 2022. De huizenprijzen waren toen fors hoog, waardoor de WOZ nu ook flink stijgt. De verwachting is dat het aantal bezwaren dit jaar flink boven de 250.000 van vorig jaar zal uitkomen.” .

De gemeente Den Haag was in 2022 koploper bezwaar maken; door 8030 woningeigenaren werd de WOZ-waarde betwist. Benieuwd hoe het zit in uw gemeente: https://www.independer.nl/hypotheek/info/situatie/woz-waarde/onderzoek/stijging-bezwaren-2022

De WOZ wordt gebruikt om de hoogte van belastingen en heffingen te bepalen. Zo gebruiken gemeenten de WOZ voor de OZB en soms de rioolheffing. De belastingdienst gebruikt de WOZ bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait). Een hogere WOZ heeft dus invloed op verschillende kostenposten.

Marga Lankreijer: ,,Goed om te weten: een hogere WOZ hoeft niet per se nadelig te zijn. Je kan namelijk in aanmerking komen voor een lagere rente als de WOZ hoger is dan de huidige hypotheekwaarde. Let op, dit kan niet bij de Nationale hypotheek garantie, want daarvoor geldt al de laagste rente.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter