Nieuws
Restauratie Voorburgs park Vreugd en Rust

B&W doen een nieuwe poging het Voorburgse park Vreugd en Rust, een rijksmonument, te restaureren. Dat blijkt uit de aanvraag voor een omgevingsvergunning. In 2022 wees de Welstand- en monumentencommissie zo’n aanvraag met diverse onderdelen af vanwege het ontbreken van een totaalplan. Nu laat de gemeente weten dat een ‘toelichting’ later komt, net als een ‘instandhoudingsplan’.

Over de werkzaamheden in het park wordt al jaren gesproken. De provincie Zuid-Holland heeft er al 300.000 euro subsidie voor toegekend. De werken hadden voor 23 juni moeten starten. Anders wil de provincie het geld terug hebben. De gemeente wil die deadline nu oprekken tot 1 januari 2024 om zo de subsidie te kunnen behouden. Doel van alle activiteit is het terugbrengen van het park in de stijl van J.D. Zocher, de landschapsarchitect, rond 1850.

Bij de vergunningaanvraag gaat het nu om:

= het vervangen van het hek rond de dierenweide (hertenkamp) door een nieuw zwart metalen hek, 1.15 meter hoog, met horizontale spijlen,

= het aanleggen van nieuwe paden in de dierenweide (hertenkamp) inclusief een nieuw dierenverblijf,

= het aanleggen van nieuwe paden in de zogenoemde Overplaats: het vrije gebied in het stuk park tussen Oosteinde en Parkweg,

= het neerzetten van nieuwe banken gekleurd in monumentengroen,

= aanleg van nieuwe bloemperken bij brasserie De Koepel (Orangerie); bij de ingang van het tennispark (de kas); voor hotel-restaurant Central Park; onder de magnolia bij grasveld De Koepel, kant Oosteinde,

= plaatsing nieuwe brug tussen Oosteinde en park: wit houten staanders en horizontale dwarsbalken,

= plaatsing nieuwe brug over de verbinding vijver-Vliet: wit houten staanders en horizontale dwarsbalken,

= plaatsing nieuwe brug naar de huisvijver tussen Central Park en de Vliet: bruin metalen takkenstructuur,

= vervangen brugleuningen brug naar dierenweide (hertenkamp): onderdeel okergeel metaal met verticale spijlen en bij de uiteinden aan weerszijden schuin aflopende ‘vleugels’; oceaanblauwe stalen leuning boven het onderstuk.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter