Nieuws
Campagne tegen overlast door plaagdieren van start
Boswachter Mark Kras legt in een video van de gemeente uit waarom het voeren van brood aan eendjes ongezond is voor de stadsdieren. De video is onderdeel van een campagne van de gemeente om de overlast van plaagdieren te voorkomen.

Sinds november 2022 geldt er een voederverbod in de gemeente. Dat betekent dat het verboden is om de eendjes en andere stadsdieren te voeren. Brood en ander eten bevat zout, olie en gist. Dat is ongezond voor de stadsdieren en slecht voor de kwaliteit van het water. Bovendien trekken restjes die blijven plaagdieren zoals ratten en meeuwen aan.

Ratten en meeuwen veroorzaken overlast. Ratten kunnen ziektes overbrengen op mens en (huis)dier. Ook knagen aan alles wat ze tegenkomen wat schade aan gebouwen veroorzaakt. Meeuwen kunnen een hoop lawaai maken en houden bewoners uit hun slaap.

De gemeente heeft maatregelen genomen om de overlast te beperken. Naast het voederverbod zijn er afspraken met woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren gemaakt om te voorkomen dat meeuwen op daken van flats gaan broeden. Zij spannen bijvoorbeeld netten op daken en verwijderen jaarlijks oude meeuwennesten.

Ratten en meeuwen eten alles wat de mens aan voedsel in de openbare ruimte achterlaat. De campagne roept bewoners op om de openbare ruimte schoon te houden en zo de stadsdieren gezond te houden en overlast door plaagdieren te voorkomen. Ook geeft de gemeente tips aan mensen die hun restjes brood en eten niet willen verspillen. Bekijk hier de video

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter