Activiteiten
Vorstelijk vertoon op Kasteel Duivenvoorde

Duivenvoorde is Oranje gekleurd. De families die op het kasteel en landgoed woonden hebben eeuwenlang een bijzondere en innige band gehad met het Huis van Oranje en Oranje-Nassau. Zij vochten aan de kant van de Oranjes, dienden in hoge politieke ambten of waren kamerheer of hofdame voor de opeenvolgende koningen en koninginnen. Aan de hand van meer dan honderd persoonlijke objecten uit de collectie van Duivenvoorde en een aantal bijzondere bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen ervaart de bezoeker de intieme band tussen Duivenvoorde en Oranje.

Verschillende bruiklenen uit de Koninklijke Verzamelingen, Paleis Het Loo en particuliere collecties zijn te zien. Daaronder het jurkje dat Prinses Beatrix droeg bij de inhuldiging van haar moeder in 1948, evenals het bijzondere portret van Koningin Juliana dat de schilder Charles Eyck ter gelegenheid van dit moment maakte. Naast diverse andere portretten en portretminiaturen van de stadhouders, koningen en koninginnen, wordt ook correspondentie uit het Koninklijk Huisarchief getoond, zoals een reeks brieven van Arent IX van Wassenaer (1669-1721) aan Stadhouder Johan Willem Friso. Verder is er een deel van een dessertservies dat Koning Willem I in 1820 voor zijn verjaardag cadeau kreeg van zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen. Op ieder bord is een gezicht op een buitenplaats of stad geschilderd, waaronder ook kasteel Duivenvoorde.

In de tentoonstelling is een groot aantal voorwerpen uit eigen collectie te zien: van de geuzenpenning van Arent VII van Wassenaer (1528-1599) tot het originele jagermeesterkostuum van Willem A.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oye uit 1917. Daarnaast prachtige japonnen die door de dames uit de families van Duivenvoorde werden gedragen tijdens koninklijke ontvangsten, gecombineerd met foto’s en brieven uit de collectie. Ook persoonlijke cadeaus die de familie ontving van deOranjes worden getoond.

Zo kregen Arent IX van Wassenaer (1669-1721) en Anna Margaretha Bentinck (1683-1763) bij hun huwelijk in 1701 van stadhouder-koning Willem III twee massiefzilveren vuurbokken voor de haard met hun alliantiewapen. De koninginnen Wilhelmina en Juliana schonken een broche en portretring aan Ludolphine Henriette barones Schimmelpenninck van der Oye (1891- 1965).

Ludolphine Henriette werd in 1926 gevraagd voor de erefunctie van hofdame-honoraire van koningin-regentes Emma. De freule koesterde haar hele leven een persoonlijke liefde voor het Koninklijk Huis. Zij legde een enorme verzameling Oranje-memorabilia aan. Kasten vol jubileumborden, glazen, bekers en boeken maar ook objecten, zoals een asbak met de beeltenis van koning Willem III en een aantal Oranjepuzzels en kwartetspellen. Verder een verzameling prentbriefkaarten, sommige met een persoonlijk bericht van het hof.

Antoinette van Dorssen, directeur Duivenvoorde: ,,In deze tentoonstelling zijn bijzondere bruiklenen te zien die zelden aan het publiek worden getoond. De bewoners van het kasteel waren in dienst van de Oranjes maar veelal ook nauw bevriend. We komen heel dicht bij de bijzondere band tussen de bewoners van Duivenvoorde en de Oranjes. Een verhaal dat we niet eerder zó uitgebreid hebben verteld.” De tentoonstelling loopt tot en met 1 oktober. www.kasteelduivenvoorde.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter