Nieuws
De vaart zat erin tijdens Historische Trekvaartdag

De eerste Historische Trekvaartdag in Leiden, Leidschendam-Voorburg en Den Haag was afgelopen weekeinde een succes. De dag trok honderden bezoekers. Iedereen genoot van de boten, het cultureel erfgoed en de zon.

 De dag en het vaarseizoen werden officieel geopend met het hijsen van de Historische Trekvaartdag-vlag bij de sluis van Leidschendam. Dit verzorgde gedeputeerde Willy de Zoete. Een fleurige botenparade leidde de dag in. Een schip met B&W en de Haagse wethouder Saskia Bruines voer voorop. Gevolgd door sloepen van onder meer gemeenteraadsleden, watersporters en de versierde sleep van Scouting Hubertus-Brandaan.

Door de combinatie van Historische Trekvaartdag en Erfgoeddag Leidschendam-Voorburg waren er volop, veelal gratis activiteiten. In Voorburg marcheerde Forum Hadriani met veel tromgeroffel door de straten. Daar stelde burgemeester Martijn Vroom de dorpspomp in gebruik en opende daarmee het culturele seizoen.

Vele vrijwilligers maakten de activiteiten mogelijk. Van een fietstocht langs het industrieel erfgoed in Den Haag, ambachtsvrouwen aan het werk bij Molen De Vlieger, tot locatietheater op een historisch schip in Leiden. Op het Pieterskerkplein in Leiden startten veel bezoekers een historische wandeling vanaf de VVV-kraam.

In Huygenskwartier Voorburg waren kraampjes van stichtingen die ons erfgoed een warm hart toedragen. Bij Drievliet hield Theo Pronk van Stichting Verborgen Stad een lezing. Pronk vertelde over een virtuele tijdreis naar de 17e eeuw. Wendy Hofman, organisatie Historische Trekvaartdag, vertelt hierover: ,,Via de (gratis) app Canals5D laten we mensen graag kennismaken met de historie rondom de trekschuit, ook wel de intercity van de 17e eeuw genoemd. De trekvaarten brachten onze regio tot bloei. In de app vindt u vele digitale hotspots in Leiden, Leidschendam, Voorburg en Den Haag, maar ook in Delft en Rotterdam.”

Bezoekers konden gratis meevaren met een pendelboot van De Ooievaart of van De Leidse Rederij. De schepen voeren van Leiden naar Leidschendam en van Den Haag naar Leidschendam, en vice versa. Ook reden er historische HTM-bussen tussen de steden.

De molenaars en vrijwilligers van houtzaagmolen De Salamander in Leidschendam blikken eveneens tevreden terug op de Erfgoeddag. Zij ontvingen ruim 500 bezoekers en zo’n 60 enthousiaste kinderen bij het figuurzagen. De hele dag waren Huijbert Crijnen en Vincent Palensteyn, de eerste molenaars en eigenaren van de molen in 1643, ‘aanwezig’ om bezoekers over de beginjaren van de molen te vertellen. En nu, 380 jaar later, worden er nog steeds en als vanouds bomen tot planken gezaagd. Molenaars zaagden met windkracht een grote linde tot planken, de houtdraaiers lieten hun kunstwerken zien en de gidsen hadden de handen vol om iedereen tekst en uitleg te geven over de geschiedenis van de molen en het zaagproces.

( Foto’s Michel Groen, Ada van der Wel)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter