Nieuws
Avalex in het rood; gemeente springt bij

Avalex komt komend jaar 2,7 miljoen tekort. Het financiële gat wordt onder meer gedicht door een extra éénmalige bijdrage van de aangesloten gemeenten. Leidschendam-Voorburg levert 470.000 euro. Dat heeft wethouder Marcel Belt de gemeenteraad bericht.

Belt haalt de 470.000 euro uit een reserve ‘afval’ van nu 953.000 euro. Die reserve is er om tegenslagen als deze op te vangen en om schommelingen in de afvalstoffenheffing die inwoners betalen tegen te gaan, aldus de wethouder.

Het tekort is volgens Avalex ontstaan door ‘geopolitieke ontwikkelingen’ en een forse stijging van de lonen. Het bedrijf zelf zet de voor dit jaar voorspelde winst van 715.000 euro in om het tekort op te vangen.

Verder wordt de overcapaciteit bij de milieustraten aangepakt en wordt de verbouwing van het kantoor op de grens van Den Haag en Rijswijk opnieuw bezien. Het effect van beide maatregelen blijkt echter pas in 2024.

De aangesloten gemeenten moeten 1,9 miljoen euro extra bijdragen om het tekort te dichten. Die bittere pil wordt verzacht door een ‘nacalculatie’ van de betalingen voor Avalex-diensten in 2022. In totaal gaat er 1,5 miljoen euro terug naar de gemeenten (462.000 euro naar Leidschendam-Voorburg).

Avalex werkt in 2023 ‘onder kostprijs’ zo laat de directie weten. Met ingang van 2024 gaan de tarieven blijvend omhoog om aan die situatie een einde te maken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter