Mening
Franks column: Sterk voor Noord?

Weet u het nog? Een paar jaar geleden werd de wijk Prinsenhof in Leidschendam opgeschrikt door autobranden. In de gemeenteraad was een stroming die pleitte voor law & order: op zijn minst een avondklok en ik denk dat men het liefste ook een paar pelotonnetjes ME, waterwerpers en pantserwagens de wijk in had gestuurd. Zonder al dat wapengeweld keerde de rust in de Prinsenhof gelukkig na een tijdje weer terug.

Door mijn werk wist ik dat een andere aanpak handiger zou zijn: een Versterkingsprogramma om langjarig te investeren in de bewoners en in de wijk. Nu is de Prinsenhof geen Rotterdam-Zuid, maar het Nationaal Programma Rotterdam Zuid zou daarvoor een prima voorbeeld kunnen zijn.

Op 18 mei 2020 werd in de gemeenteraad een motie aangenomen om voor Leidschendam-Noord een Versterkingsprogramma in te gaan richten. De toenmalige burgemeester Tigelaar presteerde het vervolgens om een gigantische stapel papier te produceren waar geen touw aan vast te knopen was. De toenmalige wethouder Bouw nam het dossier gelukkig over en wist meer lijn te brengen en presenteerde het programma Sterk voor Noord.

We zijn nu bijna twee jaar verder en een meerderheid van de gemeenteraad heeft gehakt gemaakt van het plan van de huidige wethouder Bremer. Eerst bleken er fouten in het plan te zitten, vervolgens gingen ambtenaren in de raadzaal politieke vragen beantwoorden (waar nou juist een wethouder voor is) en de gemeenteraad liet het werkstukje van de huidige wethouder niet in de gehaktmolen maar in de papierversnipperaar verdwijnen.

Het lijstje met soepel lopende dossiers wordt er op deze manier voor de wethouder niet langer op.

Het is zo langzamerhand pijnlijk om te zien hoe het Raadhuisplein 1 het niet voor elkaar krijgt om met een goed en gedegen programma voor Leidschendam-Noord te komen. We zijn nu bijna twee jaar verder. Een goedwillende bewoner van Leidschendam-Noord die zijn hoop had gevestigd op een gedegen, uitgekiend en effectief Versterkingsprogramma wordt op deze manier wel heel erg in de steek gelaten.

Misschien ben ik wel teveel een idealist met mijn gedachte dat je met uithoudingsvermogen moet investeren in mensen en in wijken.

Een avondklok, pelotonnetjes ME, waterwerpers, pantserwagens en doet u ook nog maar twee helikopters, werkt veel simpeler en beter om van Leidschendam-Noord een sterk gebied te maken. Toch?

Ik mag hopen dat op het Raadhuisplein 1 het schaamrood diep donkerrood op de bestuurlijke kaken staat door zoveel onmacht en onkunde. Ga eindelijk eens echt werk maken waar je in deze gemeente voor bent!

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter