Nieuws
B&W geven groen licht voor parkrestauratie

B&W hebben groen licht gegeven voor het restaureren van park Vreugd en Rust in Voorburg. Omdat geen akkoord is bereikt met de Welstand- en monumentencommissie over de aanleg van vier nieuwe bruggen, blijft die bouw vooralsnog achterwege. Voor de bruggen zal een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

Onduidelijkheid blijft over de banken in het park. De Welstand- en monumentencommissie wilde alleen akkoord gaan als er banken van het ‘Zocher-type’ werden geplaatst. B&W zeggen nu daar ‘kennis’ van te hebben genomen. Inhoudelijk reageert men echter niet. B&W zien op dit punt ook geen belemmering om de werken aan te vangen.

Bij de vergunningverlening merken B&W op dat de werkzaamheden geen afbreuk doen aan de historisch landschappelijke dan wel cultuur-historische waarden van het park. Opgemerkt wordt dat het park aan uitstraling, beleving en gebruikswaarde heeft ingeboet. Het is aangetast, verrommeld en verschraald, zo stellen B&W.

Over de werkzaamheden in het park wordt al jaren gesproken. De provincie Zuid-Holland heeft er al 300.000 euro subsidie voor toegekend, doch daaraan een deadline verbonden voor aanvang van de werkzaamheden. Doel van alle activiteit is het terugbrengen van het park in de stijl van J.D. Zocher, de landschapsarchitect, rond 1850.

Bij de vergunningaanvraag ging het nu om:

= het vervangen van het hek rond de dierenweide (hertenkamp) door een nieuw zwart metalen hek, 1.15 meter hoog, met horizontale spijlen,

= het aanleggen van nieuwe paden in de dierenweide (hertenkamp) inclusief een nieuw dierenverblijf,

= het aanleggen van nieuwe paden in de zogenoemde Overplaats: het vrije gebied in het stuk park tussen Oosteinde en Parkweg,

= het neerzetten van nieuwe banken gekleurd in monumentengroen,

= aanleg van nieuwe bloemperken bij brasserie De Koepel (Orangerie); bij de ingang van het tennispark (de kas); voor hotel-restaurant Central Park; onder de magnolia bij grasveld De Koepel, kant Oosteinde,

= plaatsing nieuwe brug tussen Oosteinde en park: wit houten staanders en horizontale dwarsbalken,

= plaatsing nieuwe brug over de verbinding vijver-Vliet: wit houten staanders en horizontale dwarsbalken,

= plaatsing nieuwe brug naar de huisvijver tussen Central Park en de Vliet: bruin metalen takkenstructuur,

= vervangen brugleuningen brug naar dierenweide (hertenkamp): onderdeel okergeel metaal met verticale spijlen en bij de uiteinden aan weerszijden schuin aflopende ‘vleugels’; oceaanblauwe stalen leuning boven het onderstuk.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter