Activiteiten
De slag om Den Haag en Bevrijdingsfestival

Vandaag zijn rond 12:10 uur Joost en Robert te gast in het radioprogramma Kakafonie bij Omroep Midvliet. Ze komen vertellen over hun voorstelling ‘De Slag om Den Haag’. Deze voorstelling maakt deel uit van de activiteiten in de Haagse Vrijheidsweken.

In de één uur durende muziektheatervoorstelling ‘De slag om Den Haag’ wordt een beeld geschetst van de eerste dagen van de oorlog in en om Den Haag. De voorstelling neemt u mee terug naar een tijd waarin gevoelens van angst, boosheid, vreugde en verdriet elkaar in hoog tempo afwisselden.

Het is begin 1940. Vrijheid in de wereld is in gevaar, maar in Den Haag gaat het dagelijkse leven nog zijn gang. Nederland is neutraal en het ligt niet voor de hand dat ook hier de oorlog gaat uitbreken. Er is voldoende eten, kinderen spelen vrij op straat en ’s avonds zitten gezinnen ademloos te luisteren naar een spannend hoorspel op de radio.

Maar dan slaat het noodlot toch toe. De Duitsers vallen binnen in een poging Den Haag en de vliegvelden rondom de stad te veroveren en zo de regering tot overgave te dwingen.

Laten de inwoners van Den Haag dit lijdzaam over zich heenkomen of komen ze in verzet? Is het mogelijk om zonder voorbereiding en zonder moderne wapens weerstand te bieden tegen het krachtige Duitse leger?

De slag om Den Haag is gebaseerd op de ware gebeurtenissen die plaatsvonden in en om Den Haag gedurende de eerste dagen van de Duitse invasie in Nederland. De door de Duitsers gelanceerde grootschalige luchtaanval had tot doel om Nederland snel tot overgave te dwingen, maar liep, door onverwacht hevig en effectief verzet van Nederland, uit op een mislukking. Historici denken dat het grote aantal Duitse transportvliegen dat tijdens deze slag verloren is gegaan een directe invloed heeft gehad op de uiteindelijke mislukking van de verovering van Engeland.

Dit alles is voor Robrt Gieben en Joost Schreuders aanleiding geweest voor het ontwikkelen van de voorstelling. Het verhaal, de muziek en de teksten zijn door hen zelf geschreven. De magie van het stuk is echter pas definitief ontstaan tijdens de verdere uitwerking door het muziekcollectief Roest! (www.roestproducties.nl) waar ook Joaquin Lorenzo en Niels van Veen deel van uitmaken. Die samenwerking heeft er bovendien voor gezorgd dat de muziek is aangevuld met twee door Joaquin en Robert geschreven liedjes. De sprankelende performances van de zangeres Salome Pegler, de zanger Karel Mahieu en de troubadour Ender Gieben complementeren de voorstelling.

Rond 12:30 uur komt Gerard van den IJssel van de RG Ruijs Stichting vertellen over het Bevrijdingsfestival Den Haag dat op 5 mei gehouden wordt op het Malieveld.

Tijdens het Bevrijdingsfestival komen er twee grote podia te staan op het Malieveld. Op het ASN Bank Stage zijn optredens van de Haagse zangeres Maxine, de tributeband ABBA Fever, het Haags muzikantencollectief The Wishing Well, pop/rockmuzikant Jett Rebel, zanger Jeangu Macrooy en de Nieuwe Nederlanders (een groep vluchtelingen uit Soedan, Syrië en Iran), zangeres Froukje (de Ambassadeur van de Vrijheid die met een helikopter naar het Malieveld komt) en de internationaal bekende latin superster Rolf Sanchez.

Op het SENA Performers Stage wordt opgetreden door acts als Madina, Adf Samski, Dopebwoy, Mariposa, Fokke Simons, Wezz (winnaar van de HI The Hague DJ Contest), Divine en Housequake (met Roog & Erick E die hun 20-jarig jubileum als dj-duo vieren). De Haagse muziekorganisaties GUAP en het Haags Hiphop Centrum (H3C) presenteren op dit podium showcases van nieuwe Haagse talenten.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter