Nieuws
Groentip: Ruik eens aan het Daslook
Vandaag weer een Groentip van Stadsbeheer: ‘Als je een ommetje maakt op het (voormalig landgoed) Park Vreugd en Rust in Voorburg kun je de karakteristieke, licht knoflookachtige geur van Daslook ruiken!
De Daslook (Allium ursinum) is een zeldzame plant die in Nederland met name in de Zuid-Limburgse hellingbossen voorkomt. Op sommige groeiplaatsen is de soort zeer uitgebreid: er ligt dan een heel tapijt van Daslook op de bosbodem. In bloei ziet het er echt schitterend uit. Om die reden is Daslook dan ook veel als stinsensoort aangeplant in parken. Stinsenplanten zijn soorten die oorspronkelijk als sierplant ingevoerd zijn op landgoederen en buitenplaatsen en die zich daar handhaafden of verwilderd zijn.
Daslook komt uit de uienfamilie en verspreidt een uiengeur. Vroeger werd Daslook medisch gebruikt tegen darmklachten, wormen en aderverkalking. Maar Daslook kennen we ook als eetbaar en kan bijvoorbeeld verwerkt worden in salades en soepen. Als je Daslook wilt eten, is het wel erg belangrijk dat je de goede plant plukt!!. De soort lijkt (onder andere) op lelietje-van-dalen, maar die is giftig. Dus pas op!’
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter