Nieuws
Groentip: Vliegtijd van het Oranjetipje
Vandaag een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Met zijn fel oranje vleugeltip is het mannetje van het oranjetipje (Anthocharis cardamines) onmiskenbaar. De mannetjes zijn extra opvallend omdat ze actief op zoek gaan naar de vrouwtjes om mee te paren. Ze vliegen routes langs bosrandjes en houtwallen en zoeken vrouwtjes op zicht. De vrouwtjes hebben echter niet zo’n mooie oranje vleugeltip en lijken daardoor erg op de gewone koolwitjes. Maar als je goed kijkt naar de onderkant van haar achtervleugels, kun je zien dat het geen koolwitje is. Het grappige is dat je regelmatig de mannetjes van het oranjetipje enthousiast achter een koolwitje aan ziet vliegen! Als hij dan dichterbij komt en geurstoffen een rol gaan spelen, dan ruikt hij meteen dat hij zich vergist heeft….. om daarna met net zoveel enthousiasme verder te zoeken.
Het vrouwtje laat zich slechts één keer in haar leven bevruchten. Ze legt haar eitjes op kruisbloemige zoals pinksterbloem, look-zonder-look, judaspenning en damastbloem. Ze legt per plantje één eitje, zodat er altijd genoeg te eten is. Ongeveer half juni klimt de rups omhoog naar een rustige plek in een struik of houtwal. Hij spint zichzelf strak in. De pop lijkt op een doorn aan een takje en zo kan het oranjetipje, vrijwel onzichtbaar tot april het volgende jaar blijven hangen tot hij weer uitvliegt. De vliegtijd van het oranjetipje is maar kort. In de laatste week van april tot de eerste twee weken van mei is de kans het grootst dat je deze mooie, wat nerveus ogende vlindertje, voorbij ziet vliegen. Dit mannetje zat afgelopen week even uit te rusten op een pinksterbloem in de berm van de Veursestraatweg in Leidschendam’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter