Nieuws
Sporen uit het oorlogsverleden groot succes

De Stichting Vrienden van de Dorpskerk Leidschendam is tevreden over het verloop van een bijeenkomst met unieke verhalen, foto- en filmbeelden uit de regio tijdens de Tweede WereldoorlogZo’n 80 mensen hebben de bijeenkomst in de Dorpskerk aan de Sluis bezocht.

Tijdens deze bijeenkomst nam Machleen Batelaan haar gehoor mee in de wijze waarop haar ouders in de oorlog de Joodse familie Pachrach in hun huis aan de huidige Nieuwstraat Leidschendam hebben opgevangen. Ondanks de persoonlijke risico’s voor zichzelf en hun kinderen zagen haar ouders het als hun plicht om hulpbehoevenden op te vangen. De familie Pachrach is door de opvang in Leidschendam aan deportatie ontsnapt. De dag na aankomst in Leidschendam werd een inval gedaan in hun vorige onderduikadres.

Moeder Batelaan heeft in de oorlog een dagboek bijgehouden. Het originele dagboek ligt inmiddels bij Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. De familie Pachrach is na de oorlog in Leidschendam blijven wonen en bleef goed bevriend met de familie Batelaan.

Na de pauze presenteerde Meindert Marijs de gevolgen voor Voorburg en Leidschendam van het bombardement op het Bezuidenhout. Op 3 maart 1945 bombardeerden 56 Engelse vliegtuigen het Bezuidenhout. Het bombardement was een vergissing. De coördinaten waren foutief doorgegeven. De Engelsen wilden V2-lanceerplatforms uitschakelen maar raakten de woonwijk.

Bij het bombardement zijn minimaal 550 mensen om het leven gekomen. Bezuidenhout was overbevolkt doordat inwoners uit Rotterdam en uit Scheveningen, die uit hun huis waren gezet voor de aanleg van de Atlantikwall, werden opgevangen. Zo’n 15.000 mensen raakten dakloos. Zij trokken in grote getalen naar Voorburg en Leidschendam. Daar werden de vluchtelingen zo goed mogelijk opgevangen. Het was immers ook nog de hongerwinter.

Meindert liet opnamen zien die van oorsprong Duitse cineast Rudi Hornecker vanuit Voorburg heeft gemaakt van de gevolgen van het bombardement en van de vluchtelingenstroom. Hornecker maakte ook een film over de hongerwinter. Ook die film, met zeer schrijnende beelden van onder andere de Parkweg, was te zien. De avond werd afgesloten met de gelukkig veel positievere beelden van de bevrijding. Op de foto Meindert Marijs.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter