Nieuws
Vijftigduizend euro gevraagd

De gemeente zou 50.000 euro moeten bijdragen in de onderhoudskosten van het Dr. Neherlaboratorium in Leidschendam. Die wens heeft de Vereniging van Eigenaren (VvE) bij wethouder Bianca Bremer op tafel gelegd. Een alternatief is het overnemen door de gemeente van onderhoudskosten van sloten rond de 87 woningen in het complex. Nu betalen de bewoners die kosten: 90.000 euro per jaar. De gemeente zou de helft daarvan op zich moeten nemen.

Dat hebben gemeenteraadsleden te horen gekregen bij een presentatie van de VvE. De onderhoudskosten van de woningen en de toren op het complex worden geschat op 1,2 tot 1,5 miljoen euro waarvan 650.000 euro alleen voor de toren. De bewoners kunnen die lasten niet dragen. Zij wisten bij het verwerven van de woningen, die in 2009 zijn opgeleverd, ook niet dat zij verantwoordelijk werden voor de toren. Dat is hen verzwegen door de ontwikkelaar. Die is inmiddels failliet. Door conflicten werden de woningen ook niet optimaal afgeleverd.

Pas in 2018 bleek dat er flink geïnvesteerd moest gaan worden. Het complex stamt uit 1955 en is een rijksmonument. Het was een complex van de PTT (nu KPN). KPN wil echter op geen enkele manier bijdragen in het behoud van het geheel dat is opgetrokken uit prefab betonplaten, uniek voor die tijd. Inmiddels vallen er echter brokstukken van de toren.

De eigenaren van de woningen hebben al 275.000 euro aan onderhoud besteed, naast de kosten van slootonderhoud. Naast de bijdrage voor de VvE van 500 euro zal hen nu gedurende drie jaar een extra bijdrage gevraagd worden. Verder wordt een beroep gedaan op een subsidie van de provincie doch die beloopt niet meer dan zo’n 200.000 euro, mits die wordt toegekend. De VvE is verder met banken in gesprek over een lening.

Achter de schermen wordt ook gewerkt aan crowdfunding, verkoop van speciale producten en het vinden van sponsoren. Onduidelijk is echter of dat alles van de grond komt en hoeveel het oplevert.

De toren van het complex zou als attractie gebruikt kunnen gaan worden voor inwoners en bezoekers/toeristen. Daarnaast zou er iets gedaan kunnen gaan worden met de kunstcollectie in het gebouw, zeker als KPN stukken die daar in opslag staan terug brengt naar het laboratorium.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter