Nieuws
B&W wachten nog met TikTok-verbod

B&W willen nu nog geen TikTok-verbod voor ambtenaren invoeren. Dit ondanks berichten van de Algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst AIVD dat het gaat om een applicatie uit een land met offensief cyberprogramma gericht tegen Nederland, en een besluit van de rijksoverheid om op werktelefoons van rijksambtenaren TikTok te verbieden. Dat heeft burgemeester Martijn Vroom, CDA-gemeenteraadslid Ron van Duffelen in antwoorden op vragen laten weten.

Volgens Vroom wordt een verbod wel ‘serieus’ overwogen. ‘Er wordt onderzocht wat de organisatorische en technische mogelijkheden zijn om het onmogelijk te maken om dergelijke apps te gebruiken op gemeentelijke apparatuur. Naast TikTok heeft de AIVD het in bredere zin over apps uit landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland. Het is de verwachting dat in de toekomst ook andere apps door de AIVD als onveilig aangemerkt zullen worden. Daarom wil het college van B&W in het bepalen van haar standpunt niet alleen het gebruik van TikTok in overweging nemen, maar het gebruik van dergelijke apps in algemene zin en welke criteria gehanteerd worden bij het instellen van een verbod. Er is door dit college het initiatief genomen om op korte termijn een denktankbijeenkomst van het landelijk platform cyberburgemeesters en de Vereniging Nederlandse Gemeenten te organiseren. Het college zal na deze bijeenkomst komen met een finaal oordeel en besluit’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter