Nieuws
Dierenambulance waarschuwt: ‘Vogelgriep nog altijd actueel’

De vogelgriep heerst nog steeds. Europa kampt sinds oktober 2021 met de grootste uitbraak van vogelgriep ooit. Dierenhospitaal en Ambulancedienst ’s Gravenhage en omstreken treft dagelijks vogels aan die naar alle waarschijnlijkheid het slachtoffer van deze ziekte zijn. Vogelgriep kan besmettelijk zijn voor mensen en daarom waarschuwen de medewerkers van Dierenambulance Den Haag: ‘Pak een vogel die je verdenkt van vogelgriep, levend of dood, nooit op’.

Het is belangrijk dat zowel levende als dode dieren snel weggehaald worden. Hier kun je de dierenambulance voor bellen. Linette Eveleens: ,,Vanwege het besmettingsgevaar gaan wij zorgvuldig om met andere dieren in de ambulance, de gezondheid van onze chauffeurs en het tussendoor ontsmetten van de ambulances. Wij hopen op begrip wanneer wij extra maatregelen moeten nemen. In sommige gevallen kost het meer tijd om een besmet dier weg te halen.”

Momenteel lijkt de vogelgriep het meest voor te komen bij ganzen, zwanen, eenden en kleinere weide- en watervogels. Ook roofvogels worden soms slachtoffer door het eten van andere vogels. In theorie is de vogelgriep voor alle vogels besmettelijk, dus wees alert.

De vogels gedragen zich vreemd. Zichtbare symptomen kunnen zijn: apathisch gedrag; neurologische-/coördinatieproblemen; bibberingen kop en nek; rondjes zwemmen of draaien; zwiepen met nek; snot/slijmuitvloei snavel/ogen; blauwe, vergrote ogen; overmatig gapen/krabben lijkt een vroeg stadium. Bel de dierenambulance op om de vogel weg te komen halen: 070 – 328 2828.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter