Elkaar de ruimte geven, even groeten, je snelheid aanpassen. Eigenlijk is het heel simpel. Krabbe: ,,Laatst was er iemand te laat voor de brug en moest hij even aanleggen op de wachtplek. Nog voordat hij bij de kant was kwam er iemand aangesneld om zijn lijnen aan te pakken. Die vriendelijkheid en behulpzaamheid draagt echt bij aan een fijne, gemoedelijke sfeer op het water.”

Genieten op het water, daar draait het immers allemaal om. Krabbe: ,,Varen is heerlijk! Maar blijf ondanks de vakantiemodus wel opletten.” Struijk: ,,Doe jezelf een plezier en bereid je reis goed voor. Stippel je route uit, zoek de vaarregels op en neem de Vaarbewaarkaart met alle regels mee, zoek op wat voor ander vaarverkeer je tegen kan komen op je route en check je vaartuig vooraf. Zo kom je niet voor onaangename verassingen te staan en kun je ontspannen varen.”

Dit vaarseizoen hebben alle verkeersleiders van Rijkswaterstaat voorlichtingsmateriaal aan boord over de vaarregels. Gaat u het water op? Wie weet vaart een mobiel verkeersleider of partner Varen doe je Samen! dan wel langs met meer informatie. Wilt u zich nu alvast inlezen? Kijk dan op de pagina Veilig varen (bron Rijkswaterstaat, foto archief)