Nieuws
Taboe op komst windmolens vervalt

Een meerderheid in de gemeenteraad wil het in 2020 en 2021 ingenomen standpunt dat er in de gemeente geen plek is voor de komst van windmolens, herzien. Dat bleek tijdens een beraad over het duurzaamheidsbeleid.

Verantwoordelijk wethouder Marcel Belt (D66) wilde zich zelf niet uitspreken over de kwestie. Volgens hem is het aan de gemeenteraad een uitspraak te doen. CDA-fractieleider Ron van Duffelen kondigde een motie aan over de zaak.

In 2021 sprak de gemeenteraad zich uit voor een ‘windmolen vrije gemeente’. Daartoe nam met een motie aan van toenmalig GBLV-gemeenteraadslid Monica Velù. GBLV en VVD stemden voor, de overige partijen tegen.

In 2020 sprak de gemeenteraad zich ook al uit tegen de komst van windturbines. Ook toen door toedoen van GBLV en VVD. Destijds stelden B&W voor er één tot vier in de gemeente neer te zetten.

Aanleiding voor de uitspraken was de komst van een windturbine langs de A4 bij de Zeeheldenbuurt in Leidschendam. Dat leidde tot felle protesten van inwoners en tot grote maatschappelijke onrust. De molen staat op Haags grondgebied.

Volgens Van Duffelen dient het ‘politieke taboe’ rond windturbines te vervallen. Hij sprak over windmolens die bewoners zelf willen neerzetten en waarover zij zelf afspraken maken. Guus Beek (VVD) vroeg zich af of het ‘handig’ is nu de deur open te zetten voor de komst van windmolens. Hij pleitte ervoor eerst alle mogelijkheden voor het opwekken van energie middels zonnepanelen te benutten.

Cees Elenbaas (GroenLinks) zei dat zijn fractie ‘open’ staat de mogelijkheden voor de komst van windmolens te bezien. Frank Wilschut (ChristenUnie) pleitte voor het verkennen van de mogelijkheden om kleine windmolens in Stompwijk te plaatsen.

Charlotte Bos (D66) sprak over het nagaan van de mogelijkheden voor zogenoemde ‘windwokkels’ (1,5 meter hoog) en erf-windmolens (15 meter hoog). Daarbij is onderzoek nodig naar de negatieve aspecten en moet bezien worden of de voorzieningen voor bewoners zelf, collectief, beheerd kunnen worden zodat men ook samen van de opgewekte energie profiteert.

Maurice Hartsinck (GBLV) stelde de komst van windmolens ‘zorgvuldig’ te willen overwegen. Hij verwees naar de commotie van enkele jaren geleden over de Haagse windmolen. Nu kampen we echter met een energiecrisis, de gevolgen van een oorlog en stijgende kosten, aldus Hartsinck. De GBLV’er had het in relatie tot de windmolens wel over initiatieven van bewoners.

Royal Roses in Stompwijk heeft bij de gemeente recent vergunning gevraagd voor de bouw van twee windmolens, elk vijftien meter hoog, op eigen terrein. Volgens de eigenaren, de gebroeders Hogervorst, is lokale opwekking van stroom nodig aangezien het netwerk in Stompwijk te weinig capaciteit heeft. Ze willen de molens in eigen beheer houden doch zijn bereid er middels een corporatie ook anderen van te laten profiteren.

Wethouder Belt stelde dat ‘alles’ aangegrepen moet worden om schone energie op te wekken. Dit nu de CO2-reductie niet volgens plan verloopt, en ook de uitvoering van de Regionale energiestrategie stokt.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter