Mening
Franks column: De geschiedenis herhaalt zich

De Rotterdamsebaan moest er komen. In de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg werd een motie aangenomen waarin stond dat de Rotterdamsebaan niet te horen, te zien, te ruiken of te voelen moest zijn voor de inwoners van Leidschendam-Voorburg. De Rotterdamsebaan moest er komen. Wijlen René de Groot uit Park Leeuwenbergh sprak onvermoeibaar met vele andere tegenstanders in tegen de plannen voor de Rotterdamsebaan. Nut en noodzaak, inpassing, verlenging van de tunnelbak, aftakkingen, vermoedens van snode Haagse plannen om in de toekomst de Vlietzone vol te bouwen, de verkeersafwikkeling in Voorburg-West: alles kwam langs. De Rotterdamsebaan moest er komen. En de Rotterdamsebaan kwam er ook. Waarom? Onze Haagse buren hadden grootse plannen met de Binckhorst en er was geld geregeld om de Rotterdamsebaan te financieren.

Het HOV-traject Binckhorst moet er ook komen. De gemeenteraad heeft een motie aangenomen om Opa’s Veldje, de scouting en Huygens Hofwijck te beschermen. Het HOV-traject Binckhorst moet er komen. Bewoners van Voorburg-West spreken onvermoeibaar in tegen de plannen voor het HOV-traject Binckhorst. Nut en noodzaak, inpassing, verleggen van het tracé, de verkeersafwikkeling in Voorburg-West: alles komt langs. Het HOV-traject Binckhorst moet er komen. Het HOV-traject zal er ook komen. Waarom? Onze Haagse buren hebben grootse plannen met de Binckhorst en er is geld geregeld om het HOV-traject te financieren.

De inspraak – voor zover daar al sprake van is – blijkt in de praktijk niet te gaan OF het HOV-traject er moet komen, maar HOE het HOV-traject wordt uitgevoerd. Wat mij daarbij opvalt, is dat het lijkt alsof de gemeente Rijswijk steviger in de wedstrijd zit dan de gemeente Leidschendam-Voorburg. Ik doel op de afspraken/eisen die aan de situatie op de Geestbrug zijn gesteld.

De gemeenteraad gaat morgenavond een besluit nemen over het HOV-traject. De kans dat de gemeenteraad ’nee’ zegt tegen het HOV-traject lijkt mij nihil. Er zal geen meerderheid in de gemeenteraad te vinden zijn die tegen zo’n Haags plan, de regionale samenwerking in de Metropoolregio, de provincie Zuid-Holland en/of het Rijk is.

Er zullen in de gemeenteraad mooie woorden worden gesproken over ondertunneling, terwijl iedereen weet dat dit een vermogen gaat kosten en dat het daarvoor benodigde geld nergens is toegezegd of vastgelegd. Ook zullen het behoud van Opa’s Veldje, de scouting en Huygens’ Hofwijck voorbijkomen. De wethouder zal aangeven dat hij zich voor alles nadrukkelijk gaat inzetten, maar ja, de gemeenteraad moet ook begrijpen dat zijn handen natuurlijk wel gebonden zijn. Na misschien nog een paar moties, amendementen, wat schorsingen en verbale schermutselingen (allemaal onderdeel van het spel) zal de meerderheid van de gemeenteraad instemmen. Heel, heel misschien, als het spel echt groots en meeslepend voor de bühne wordt gespeeld, vindt besluitvorming een dag of een paar dagen later plaats.

In principe zal dus de wethouder door de coalitiepartijen en zijn collega’s in de regio worden gefeliciteerd. Gefeliciteerd met het feit dat hij het HOV-traject door de gemeenteraad goedgekeurd heeft weten te krijgen. Een mooie overwinning voor hem, het college en de coalitie. Een groot verlies voor de bewoners van Voorburg-West. Maar ach, dat zijn maar bewoners.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter