De coalitiepartijen GBLV en D66, daarin gesteund door oppositiepartij ChristenUnie, willen het voor inwoners mogelijk maken om in het buitengebied middels windmolens, windenergie te gaan opwekken. Dat blijkt uit een gezamenlijke motie die aan de gemeenteraad is voorgelegd. Er moet vanavond over gestemd worden. In 2020 en 2021 blokkeerde de gemeenteraad de komst van windmolens in de gemeente.
De drie partijen verbinden wel voorwaarden aan de initiatieven van inwoners:
= er moet sprake zijn van (grotendeels) lokaal, coöperatief eigendom en winst,
= de wettelijke afstanden tot woningen moeten worden aangehouden,
= overlast voor mens en dier moet zo veel mogelijk wordt voorkomen.
De drie noemen het ‘wenselijk’ om lokale initiatieven te verkennen en samen te onderzoeken op haalbaarheid, draagvlak en behoud van landschappelijke kwaliteit. Nagegaan moet worden of het energienet in het buitengebied teruglevering van de opgewekte energie kan faciliteren.
GBLV, D66 en ChristenUnie constateren dat klimaatverandering ons allen raakt en het terugdringen van de CO2 uitstoot hoge prioriteit heeft. Veel inwoners en ondernemers hebben last van hoge energieprijzen. De opwek van duurzame energie in de regio blijft achter waardoor de energietransitie dreigt te vertragen.
De drie partijen stellen dat er niet voor iedereen de mogelijkheid is om schone energie op te wekken in en rond zijn huis of onderneming. Via coöperaties in een lokaal energieproject kunnen inwoners wel profiteren van schone en betaalbare energie. Er zijn al verschillende lokale, maatschappelijke initiatieven om als gemeenschap te investeren in een lokaal windproject. Daardoor hebben inwoners of ondernemers de mogelijkheid om hierin in coöperatieve vorm te investeren en van te profiteren (lagere energielasten). Veel windprojecten zijn al gerealiseerd met breed draagvlak onder de bevolking en lokaal eigendom.