Nieuws
Motie voor windmolens in buitengebied

De coalitiepartijen GBLV en D66, daarin gesteund door oppositiepartij ChristenUnie, willen het voor inwoners mogelijk maken om in het buitengebied middels windmolens, windenergie te gaan opwekken. Dat blijkt uit een gezamenlijke motie die aan de gemeenteraad is voorgelegd. Er moet vanavond over gestemd worden. In 2020 en 2021 blokkeerde de gemeenteraad de komst van windmolens in de gemeente.

De drie partijen verbinden wel voorwaarden aan de initiatieven van inwoners:

= er moet sprake zijn van (grotendeels) lokaal, coöperatief eigendom en winst,

= de wettelijke afstanden tot woningen moeten worden aangehouden,

= overlast voor mens en dier moet zo veel mogelijk wordt voorkomen.

De drie noemen het ‘wenselijk’ om lokale initiatieven te verkennen en samen te onderzoeken op haalbaarheid, draagvlak en behoud van landschappelijke kwaliteit. Nagegaan moet worden of het energienet in het buitengebied teruglevering van de opgewekte energie kan faciliteren.

GBLV, D66 en ChristenUnie constateren dat klimaatverandering ons allen raakt en het terugdringen van de CO2 uitstoot hoge prioriteit heeft. Veel inwoners en ondernemers hebben last van hoge energieprijzen. De opwek van duurzame energie in de regio blijft achter waardoor de energietransitie dreigt te vertragen.

De drie partijen stellen dat er niet voor iedereen de mogelijkheid is om schone energie op te wekken in en rond zijn huis of onderneming. Via coöperaties in een lokaal energieproject kunnen inwoners wel profiteren van schone en betaalbare energie. Er zijn al verschillende lokale, maatschappelijke initiatieven om als gemeenschap te investeren in een lokaal windproject. Daardoor hebben inwoners of ondernemers de mogelijkheid om hierin in coöperatieve vorm te investeren en van te profiteren (lagere energielasten). Veel windprojecten zijn al gerealiseerd met breed draagvlak onder de bevolking en lokaal eigendom.

Van het CDA-gemeenteraadslid Liesbeth van der Heide ligt er een amendement (wijzigingsvoorstel) om de tekst van het Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2023-2026 te veranderen:
‘In de vastgestelde Regionale Energiestrategie Rotterdam-Den Haag zijn zoekgebieden voor wind- en zonne-energie aangewezen, ook in de gemeente Leidschendam-Voorburg. De gemeenteraad heeft in de Lokale energiestrategie middels een amendement echter besloten tot 2030 niet in te zetten op het grootschalig opwekken van windenergie. Er zijn echter maatschappelijke initiatieven om collectief te investeren in een lokaal windproject. Dergelijke initiatieven verdienen serieuze aandacht. Naar aanleiding van deze initiatieven en het eerder uitgevoerde windonderzoek verkent de gemeente, in samenspraak met inwoners en ondernemers, de mogelijkheden voor lokale opwek van windenergie. Ook stelt de gemeente voor het opwekken van windenergie criteria op voor een goede ruimtelijke inpassing. De gemeente stuurt in het vierde kwartaal van 2023 een overzicht van de criteria en de uitkomsten van de verkenning aan de gemeenteraad’.
Van der Heide: ,,We lopen achter met het terugdringen van onze CO2 uitstoot en de energietransitie. Daarom waren we ook verbaasd dat er niks in de plannen terug te vinden was over de inzet op windenergie. Want juist met windenergie kunnen we die stappen maken. We moeten af van het politieke taboe op windenergie. Er is draagvlak onder onze inwoners, die willen investeren in het collectief opwekken van windenergie voor eigen gebruik. Bovendien hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan en is het mogelijk op een veel milieu- en diervriendelijkere manier windenergie op te wekken.”
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter