Nieuws
Stichting Thuisgekookt helpt de zorgers zorgen

In juni staat bij Stichting Thuisgekookt in het teken van Praatje Pot. Tijdens deze maand biedt de stichting de mensen die altijd klaarstaan voor een ander én de mensen voor wie zij zorg dragen de kans om helemaal gratis de hulp van één van de meer dan 5500 thuiskoks (waarvan 95 in Leidschendam-Voorburg) die zich bij de stichting aansloten uit te proberen. Door één à twee keer per week wat hulp bij de warme maaltijd te organiseren met behulp van een vrijwillige thuiskok uit de buurt, hoopt de stichting de druk op mantelzorgers te verlichten en het leven van mensen in een kwetsbare situatie aangenamer te maken.

Vijf miljoen mensen dragen in Nederland zorg voor een ander. Deze mantelzorgers verlenen zorg aan iemand in hun directe omgeving die kampt met bijvoorbeeld een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid of verslaving. Vaak vergt dat veel van iemand. Negen procent van deze mantelzorgers, 460.000 mensen, voelt zich dan ook zwaar belast. Stichting Thuisgekookt wil juist de mensen die altijd voor een ander klaarstaan een helpende hand bieden.

Thuiskoks van de stichting zijn enthousiaste hobbykoks die vrijwillig, voor de kostprijs van de ingrediënten, koken voor een buurtgenoot. Zij worden gekoppeld aan buurtgenoten in een kwetsbare situatie, voor wie het lastig is om iedere dag zelf te koken, en brengen daar één of twee keer per week een warme maaltijd. Deze thuiskoks maken bovendien tijd voor een praatje. Omdat het vrijwilligers zijn, hoeft de aanvrager enkel de kostprijs van de ingrediënten te betalen: tussen de drie en zes euro per maaltijd. Daarnaast worden de maaltijden ook aan de deur gebracht, als zelf ophalen niet meer lukt.

Eén op de vijf jongeren onder de 24 jaar groeit op met zorg in het gezin. Zij hebben daardoor zorgtaken, maken zich veel zorgen of ervaren een tekort aan zorg, wat grote impact kan hebben op hun leven. Tijdens Praatje Pot, dat samenvalt met de Week van de Jonge Mantelzorger van 1 t/m 7 juni, kunnen ook jonge mantelzorgers gratis proberen of een thuiskok verlichting biedt.

Aanmelden voor Praatje Pot kan via thuisgekookt.nl/praatjepot of door te bellen naar 085 – 0608768.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter