Mening
U zegt het maar: Opa’s veldje, waar hebben we het over?

Ik ga even terug in de tijd, naar 1975. Mijn vrouw en ik woonden toen in Voorburg-West, vlakbij de Binckhorstlaan. Zij werkte bij het ministerie van Volksgezondheid in Leidschendam en ik bij de ANWB in Den Haag (eigenlijk Wassenaar). We hadden het naar onze zin in Voorburg, goede voorzieningen, gezellig centrum en aardige mensen.

Totdat we wilden gaan verhuizen, mijn vrouw was in verwachting en de etage waar we woonden was te klein. Helaas waren er toen in Voorburg geen voor ons betaalbare huizen te koop. Daarbij kwam nog dat mijn vrouw ontslag moest nemen bij het ministerie vanwege haar zwangerschap, dat was toen de regel.

Dus betaalbaar werd nog lastiger, want we kregen opeens één salaris minder en dat met zo’n kleine opvreter erbij….Na lang zoeken en toeren kwamen we via het makelaarskrantje uiteindelijk terecht in Monster, waar we geluk hadden dat er nog betaalbare huizen stonden. En dat opeen afstand van 10 minuten naar zee en duinen.

In Monster hebben we 37 jaar met plezier gewoond, leuke buren en vooral ook vanwege de zee en de frisse lucht. Op andere gebieden was het wat minder, zoals met name het openbaar vervoer. Met de trein was een ramp en ook met de bus kwam in Den Haag niet ver. Met studerende kinderen was dat erg lastig en ook daarna bleef de bereikbaarheid van en naar Monster lastig.

Sinds 2012 woon ik weer in Voorburg, en geniet met name weer volop van de voorzieningen en het prachtige openbaar vervoer. Twee NS-stations op loopafstand en trams en bussen in overvloed. En mooie fietspaden en prachtige parken.

Toch zijn er twee punten die me opvallen ten opzichte van de situatie 1975

Ten eerste: Het mooie historische centrum van Voorburg is in die periode volledig verpest door de bouw van een snelweg, de Utrechtsebaan, dwars door/over het hart van Voorburg en wordt het gebied van Hofwijck bijna doorklieft door de sneltrein. Ongelooflijk wat hier is gebeurd en waarvan ik het ontstaan compleet heb gemist vanachter de beslagen kassen in Monster…. Nog steeds snap ik niet hoe dat heeft kunnen gebeuren en ik verbaas me er nog steeds over dat niemand daar iets aan doet.

Nu Opa’s veldje in Voorburg-West wordt bedreigd door nieuwe plannen van Den Haag, is iedereen opeens in rep en roer, terwijl ik denk waar hebben we het over, Opa’s veldje? Is dat destijds ook zo geweest bij de devastating aanleg van de Utrechtsebaan? En men liet dat allemaal toe? Terwijl de afgelopen jaren zomaar een prachtige (nutteloze?) ondertunnelde snelweg Rotterdamsebaan is gebouwd?

Ten tweede: Iets anders waar ik me bij mijn terugkomst over verbaas is dat de gemeente Voorburg niet meer bestaat, maar samengevoegd is met het plaatsje Leidschendam tot gemeente Leidschendam-Voorburg. Natuurlijk is het wel een begrijpelijke samenvoeging, maar waarom heet het niet gemeente Voorburg-Leidschendam, waarbij de oudste en meest bekende gemeente eerst wordt genoemd. Onbegrijpelijk. Desnoods hadden ze een gezamenlijke naam kunnen bedenken, zoals bijvoorbeeld gemeente Veur of wat actueler, gemeente Opa’s Veldje. In Monster heb ik van nabij de samenvoeging van vijf gemeentes meegemaakt en dat werd zonder probleem gewoon gemeente Westland.

En dan zitten we nu met zijn allen te mekkeren over de route van een tram al hebben we blijkbaar (denk aan Utrechtsebaan) toch niets in te brengen.

(Bram Visser, Voorburg)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter