Nieuws
Nieuw lijnenplan HTM in de maak

Vervoerder HTM gaat samen met de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH, concessieverlener vervoer) en de gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk een nieuw lijnenplan voor de regio maken. Dat zou 2029-2030 doorgevoerd moeten worden.

Dat heeft de Haagse wethouder Robert van Asten bekend gemaakt. Het nieuwe lijnenplan hangt samen met de komst van een nieuwe tramverbinding Den Haag CS, Binckhorst, Station Voorburg met aftakking naar Rijswijk/Delft via Voorburg-West.

Volgens de Haagse wethouder, die zich erover uitsprak in een beraad met een commissie uit de Haagse gemeenteraad, staat het nog helemaal niet vast dat tram 1 (Delft-Scheveningen) over de nieuwe trambaan gaat rijden. Het zou zo maar kunnen dat het een tramverbinding met Ypenburg wordt.

Van Asten gaf in relatie tot de nieuwe tramlijn naar Station Voorburg te kennen dat het eindpunt bij dat station niet voor niets in het Masterplan voor de nieuwe tramlijn staat. Hij reageerde daarmee op de uitspraak van de gemeenteraad Leidschendam-Voorburg dat er onderzoek gedaan moet worden naar een andere plek voor dat eindstation.

De bestuurder ging ook in op de wens van Leidschendam-Voorburg om de groenstrook tussen Maanweg en Overburgkade te versterken als de nieuwe tram gaat rijden. Hij stelde dat Leidschendam-Voorburg dat zelf ook kan doen door het grasveld langs die kade aan te pakken.

Inzake trillingen die langs rijdende trams veroorzaken – angst van bewoners van Voorburg-West, merkt Van Asten op dat die angst er ook was bij werken aan tramlijn 16 in Den Haag. Nadat de werken waren uitgevoerd klaagde niemand meer, aldus de wethouder. Hij schreef dat toe aan de materialen die tegenwoordig voor het verankeren van sporen worden gebruikt.

In relatie tot de nieuwe tramverbinding maakte Van Asten ook nog bekend dat:

= er na de zomer een ontwerp ligt voor een vrije busbaan Binckhorstlaan,

= er in het najaar betaald parkeren in de avonduren in de Binckhorst gaat gelden,

= het verkeer op de Maanweg wordt beperkt als de trambaan daar komt,

= er op de Binckhorst 25.000 tot 27.000 mensen per dag gebruik zullen gaan maken van de nieuwe tramverbinding,

= er een zeer lage parkeernorm (0,3 tot 0,8 parkeerplek per woning, red.) wordt ingevoerd op de Binckhorst als daar 10.000 tot 12.000 nieuwe woningen staan om zo autobezit en -gebruik te beperken.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter