Nieuws
Plannen voor drinkwaterwinning

Dunea heeft een zogenoemde ‘variantenstudie’ vrijgegeven met plannen om het tekort aan drinkwater dat tussen nu en 2050 ontstaat, op te vangen. Eenieder kan daar gedurende zes weken op reageren. Dat moet gebeuren bij de Omgevingsdienst Haaglanden: vergunningen@odh.nl

Dunea produceert nu 84 miljoen kubieke meter drinkwater. In 2050 moet dat 101 miljoen zijn. De grens aan de capaciteit van de duinen voor bereiding van drinkwater is echter in zicht. Tegelijk stijgt de vraag. De eisen die aan drinkwater worden gesteld zijn ook steeds hoger. Van de andere kant is de aanvoer van rivierwater (Lek, Maas) voor het maken van drinkwater, gevoelig voor storingen.

Dunea zet nu in op 4 miljoen kubieke meter drinkwater extra, te winnen in Meijendel en Berkheide (duingebied tussen Wassenaar en Katwijk). In beide gebieden gaat het om 2 miljoen kubieke meter.

Na 2025 is de extra winning in Meijendel voorbij. Dan moet Berkheide naar 6 miljoen kubieke meter. Tegelijk moet er 5 miljoen kubieke meter drinkwater gewonnen worden uit nieuwe bronnen. Dat alles in 2030. In 2040 zit Berkheide nog steeds op 6 miljoen kubieke meter extra; nieuwe bronnen moeten dan 9 miljoen kubieke meter drinkwater opleveren.

Als nieuwe bronnen noemt Dunea:

= oppervlaktewater in de regio. Dat gaat gepaard met investeringen in de pompstations Monster, Scheveningen en Katwijk. In perioden van droogte moeten waterbesparingen en het oppompen van diep grondwater uitkomst bieden,

= brak grondwater. Op te pompen in de duingebieden Meijendel en Berkheide,

= zeewater. Te winnen in de haven van Scheveningen en bij Katwijk. Is pas ver na 2030 een optie,

= meer uit rijksrivieren. Kan niet voor 2030. Vereist een centrale voorziening aan de Lek.

Dunea maakt nu drinkwater uit rivierwater (90 procent) en regenwater. Zuivering gebeurt vooraf, daarna in de duinen met nog een eindzuivering. In verband met de hogere eisen aan drinkwater wil Dunea nieuwe zuiveringstechnieken gaan gebruiken: ultrafiltratie en omgekeerde osmose.

In 2025 wil het bedrijf duidelijkheid hebben over de te gebruiken methoden voor het maken van meer drinkwater.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter