Nieuws
Groentip: Maak kennis met de Blauwborst
Vandaag weer een Groentip van Stadsbeheer: ‘We gaan jullie eens wat meer vertellen over de Blauwborst. Het mannetje is in het voorjaar echt een uitslovertje. Hij zingt dan graag vanaf een opvallend plekje vanuit het topje van een wilg, struik of riethalm het hoogste lied. Hij verraadt zich met zijn opvallende zang en af en toe maakt hij vanaf zijn uitkijkpost zelfs een korte zangvlucht. De blauwborst heeft een mooie gevarieerde, heldere en krachtige zang. Hij begint altijd een beetje aarzelend, maar gaat al gauw over in een waterval van tonen. De blauwborst is familie van de nachtegaal en dat kun je ook wel horen. Wie van de twee het mooiste zingt? Dat mogen de fijnproevers bepalen.
Het vrouwtje van de blauwborst is te vinden in lagere sferen. Zij legt op de grond tussen het riet en de struiken haar eitjes. Ze broeden op steeds meer plekken in ons land en dat is een goed teken. Het gaat zelfs zo goed met dit vogeltje, dat deze niet meer op de Rode Lijst staat. De blauwborsten vertrekken ieder jaar naar het zonnige zuiden zoals Spanje, Portugal en West-Afrika om daar heerlijk te overwinteren. Van maart tot in september verblijven ze in West en Noord-Europa om daar hun jongen groot te brengen.
Zoals de naam al verklapt, heeft deze vogelsoort een kenmerkende blauwe borst. Toch kennen waarschijnlijk de meesten onder ons alleen het roodborstje. Maar dit prachtige vogeltje heeft een blauwe keel en kin met een witte vlek in het midden. Echt korenbloemblauw met, afhankelijk van de lichtval, ook staalblauw en nog meer tinten. Aan de onderzijde van de blauwe borst lopen drie banden van zwart-wit en bruin. Spreidt een blauwborst zijn staart dan word je ook nog eens verrast door opvallende oranjebruine strepen met zwarte band. Kortom: De blauwborst is een lust voor oog en oor. In Leidschendam-Voorburg kun je de blauwborst tegenkomen in de buitengebieden zoals in de Nieuwe Driemanspolder en de vogelplas Starrevaart’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter