Nieuws
Protest tegen kortebaandraverij

Bij kortebaandraverijen ontstaan problemen met het dierenwelzijn. De gemeente dient daarom kritisch naar dit evenement te kijken en te overwegen er mee te stoppen. Dat schrijft Sarah Pesie namens de Stichting Dier en Recht aan B&W. Tussen 14 en 17 juli vinden de Stompwijkse paardendagen plaats. Daarbij wordt ook een kortebaandraverij gehouden.

Volgens Pesie worden er in de drafsport worden stevige trainingsmethodes en dwangmiddelen toegepast om de paarden te laten presteren. Zij noemt een opzetteugel (paard moet hoofd omhoog houden), een pantykousje om de tong, twee bitten en soms een extra ketting in de mond.

‘Door al deze dwangmiddelen hebben paarden weinig bewegingsvrijheid van hun hoofd, mond en tong. De fysieke pijn aan het hoofd zorgt voor veel stress bij de paarden. Uit Fins onderzoek blijkt dat 84% van de dravers verwondingen oploopt in de mond. En dat de pikeurs met heel veel kracht in de mond trekken. Wetenschappers bewezen ook dat het vastbinden van de tong ernstige stress en welzijnsimplicaties geeft’.

‘Pijnsignalen vaak niet herkend Een aanvullend groot probleem is dat de trainers en pikeurs de pijn- en stresssignalen meestal niet herkennen. Of nog erger: voor lief nemen. Voor een betere omgang met paarden moet het welzijn en de belevingswereld van de dieren in acht worden genomen’.

‘Wij vragen u om bij de aanstaande drafrace met een kritische blik het gedrag van de paarden te observeren. We vragen u om het gesprek aan te gaan over het welzijn van dieren tijdens evenementen in uw gemeente. De organisatie van de drafrace kan erop gewezen worden dat er moet worden voldaan aan de Wet dieren; het veroorzaken van angst, pijn of verwondingen is verboden. De gemeente kan ervoor kiezen om de drafrace niet meer te subsidiëren. En we vragen u om erover na te denken of uw gemeente niet af wil stappen van evenementen met dieren, zelfs als dit soort evenementen traditioneel onderdeel zijn van vieringen’.

Soortgelijke brieven gingen naar de gemeentebesturen van Voorschoten en Pijnacker-Nootdorp. Ook daar staan kortebaandraverijen gepland voor deze zomer.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter