Nieuws
Nieuwe details NTA-onderzoek moskee

Medewerkers van het bureau NTA hebben in en rondom de moskee in Leidschendam gesprekken gevoerd en observaties gedaan. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar het ‘politiek en religieus polariserend en extremistisch krachtenveld’ in de gemeente.

Dat blijkt uit stukken die bij de Haagse rechtbank liggen. Daar loopt een door NTA aangespannen zaak om het onderzoeksrapport geheim te houden. De gemeente wil het openbaren.

Het onderzoek vond eind 2019, begin 2020 plaats. Dat werd pas 15 oktober 2021 bekend door een publicatie in de krant NRC. Op dat moment kwam ook het bestuur van de moskee er achter. Men was door toenmalig burgemeester Klaas Tigelaar niet op de hoogte gesteld.

Na de publicatie van NRC kregen bestuurders van de moskee in december 2021 op het Raadhuis inzage in het rapport met als titel ‘Krachtenveldanalyse salafistisch en extreemrechtse krachtenvelden in de gemeente Leidschendam-Voorburg’.

De bestuurders kregen het stuk niet mee. Kopieën kregen zij ook niet. Er konden slechts in beperkte mate aantekeningen worden gemaakt. Het stuk bevat 14 pagina’s over de islam en 3 over extreemrechts, meestal in relatie tot uitingen tegen de islam.

Uit voetnoten in het rapport blijken de gesprekken en observaties in en rondom de moskee. Ook wordt gewag gemaakt over gesprekken met gemeentelijke professionals.

Zijdens NTA en de gemeente is altijd ontkend dat er undercover is gewerkt. Het bestuur van de moskee stelt dat nooit toestemming is gegeven voor een NTA-optreden in het gebedshuis.

De passages over gemeentelijke professionals kunnen duiden op actieve betrokkenheid van gemeenteambtenaren bij het NTA-werk. Tot nu toe heeft de gemeente volgehouden dat het NTA-rapport alleen door een handvol bestuurders en ambtenaren is gezien.

In het stuk staan de namen van docenten aan de moskee. Ook blijkt dat NTA bewust heeft gezocht naar een netwerk(organisatie) rond de moskee.

De gemeente heeft 60.000 euro voor het NTA-werk betaald. Met het rapport is niets gedaan. Tijdens een debat in de gemeenteraad liet waarnemend burgemeester Jules Bijl weten dat de gemeente nooit meer zo zou handelen. Het moskeebestuur werden excuses gemaakt.

Opdrachtgever Klaas Tigelaar was op dat moment al geen burgervader meer. Hij stapte zelf eind 2021 op om in het onderwijs aan de slag te gaan. Tigelaar handelde in de NTA-zaak eigenhandig. Fractievoorzitters van de partijen in de gemeenteraad werden niet inhoudelijk geïnformeerd.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com