Nieuws
Midvliet raakt status lokale omroep kwijt

In 2025 vervallen alle aanwijzingen tot lokale omroep; in Leidschendam-Voorburg betreft dat Midvliet. Met ingang van 2026 moet de lokale omroep opgaan in een streekomroep die een groter verzorgingsgebied omvat dan alleen Leidschendam-Voorburg.

De wijzigingen zijn een uitvloeisel van het plan van staatssecretaris Gunay Uslu, staatssecretaris op het ministerie van OC&W, belast met mediazaken, om de Mediawet te wijzigen en de positie van lokale omroepen te versterken.

Volgens Uslu hebben lokale omroepen (er zijn er ongeveer 240) te weinig geld en wordt dat ook steeds minder omdat gemeenten, die hen financieren, erop bezuinigen. De afhankelijkheid van de gemeente noemt Uslu ‘ongewenst’ voor goede en onafhankelijke journalistiek. De slagkracht van de lokale omroep moet groter worden. Daardoor kan ook het grote personeelsverloop waarbij kennis en kunde verloren gaat, verminderen.

De staatssecretaris wil de lokale omroepen bundelen tot streekomroepen. De financiering gaat van de gemeenten naar het rijk. Jaarlijks komt er bovendien 16 miljoen euro extra voor de omroepen.

De Stichting Nederlandse lokale publieke omroepen NLPO gaat de zaak in de toekomst coördineren en monitoren. De eisen die aan omroepen worden gesteld gaan omhoog. In de programmering ligt de nadruk op informatievoorziening, cultuur en educatie.

In welke streekomroep Midvliet opgaat is nog onduidelijk. Dat beslissen de betrokken gemeenten zelf. Het meest logisch is een streekomroep Den Haag.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter