Mening
Blog: Window dressing

De coalitie van VVD, GBLV en D66 is nu een jaar ‘aan de macht’. Reden voor B&W om op twee gekochte pagina’s in het lokale huis-aan-huisblad kond te doen van eigen werk. Zie ook https://vlietnieuws.nl/2023/06/16/coalitie-viert-zichzelf/

Ten eerste de vraag hoe ‘objectief’ het is om zelf een oordeel te vellen over je eigen daden. Zou het niet zo moeten zijn dat anderen zulks beoordelen? Ten tweede, hoe realistisch zijn de opgaven van de diverse wethouders? Met andere woorden: wat is er na 8 juni 2022 toen aantrad écht gerealiseerd?

Wethouder Astrid van Eekelen (VVD) noemde de toekomstvisie winkelcentrum Julianabaan Voorburg. Die er nog steeds niet is; ruimere terrassen voor ondernemers. Die al jaren bestaan; A Walk Downtown/Vlietdagen. Feestdagen van ondernemers; banenmarkten en leerwerktrajecten voor werkzoekenden. Kennen we al enige tijd; de komst van een glasvezelinternet. Aangeboden door een commercieel bedrijf wat de gemeente betaalt; QR-fitroutes en een nieuw terrein voor rugbyclub VRC. De eerste zijn er, het tweede wordt ‘naar verwachting’ dit jaar gerealiseerd.

Een lijstje dat niet direct uitblinkt door beleidsdaden. Haar collega Bianca Bremer (GBLV) dan. Die stelt ‘waar het kan’ woningen te bouwen. Terwijl de bouw stil ligt en de gemeente zelf geen woning bouwt. Door participatie wil zij tot betere plannen komen. Een dooddoener. De wethouder verwijst naar de aanwijzing tot gemeentelijk monument van het Emmastraatcomplex Voorburg. Ok, maar dat was al voor 8 juni in de maak.

Voor Oekraïnse ontheemden is er een ‘fijn thuis gerealiseerd’, stelt Bremer. Omdat de gemeente wel moest, en met rijksgeld tot stand gebracht. Bovendien, of het ‘fijn’ is kunnen alleen de bewoners bepalen. Aan de uitvoering van het plan Sterk voor Noord wordt gewerkt. Dat haalt je de koekoek. De wethouder laat weten dat de acht scoutingverenigingen weer een eigen wethouder hebben (zijzelf) en dat ze volle aandacht heeft voor wijkverenigingen, maatschappelijke organisaties, vrijwilligers en eenzame inwoners. Gratuite mededelingen zonder enig netto effect.

Philip van Veller (VVD) verwijst naar de Omgevingsvisie die gemaakt wordt over de toekomst van de gemeente. Een proces dat ook al voor zijn aantreden liep. Ook noemt hij het Plan van aanpak energiearmoede – is inderdaad tot stand gebracht – en de subsidie voor de Voedselbank (zou een schandaal zijn als die niet werd gegeven). Tevens noemt hij het feit dat hij voorzitter is van een overleg van middelgrote gemeenten over financiën en financiële wendbaarheid. Dat is een dienstmededeling. Leuk voor Van Veller zelf maar geen gevolg van krachtdadig beleid.

Marcel Belt (D66) memoreert zijn Uitvoeringsprogramma duurzaamheid en het Groenactieplan dat er aan komt. De Tegeltaxi en de reparatiewagen (schade openbare ruimte) krijgen ook een vermelding, net als jongerenparticipatie en de Participatieverordening. Kunst en cultuur zegt Belt zichtbaarder te maken door een sociale sofa (bij villa Dorrepaal) en het vierdaagse Huygensfestival met deelname van schoolklassen. Een Cultuurvisie zal daar meer duidelijk brengen.

Het Uitvoeringsprogramma is gemaakt, maar laat zien dat vrijwel geen enkel doel wordt gehaald. En dat daar ook niets aan gedaan wordt. De Tegeltaxi is een succes, net als de reparatiewagen. Jongerenparticipatie en de genoemde verordening moeten beiden nog vorm krijgen. De sociale sofa en vier dagen Huygensfestival hebben niets met Belts beleid van doen. Met aankondigingen over een Groenactieplan en een Cultuurvisie kan niemand iets. Het gaat tenslotte om de inhoud en het beleid dat daarna moet volgen.

Jeffrey Keus (GBLV) beschrijft regionale inspanningen voor bereikbaarheid en leefbaarheid. Hij noemt het Uitvoeringsplan verkeer en vervoer met aandacht voor de fiets. Er zijn ‘plannen’ voor minder CO2-uitstoot door het verkeer en de wethouder werkt aan de ‘mogelijke’ realisatie van de Huygenstunnel (spoor, Utrechtsebaan/A12 ondergronds). Keus zegt trots te zijn op het nieuwe Veurs Voorburg en het kindcentrum De Telescoop. Hij noemt nieuwbouwplannen voor basisschool De Vijverhof en het Sint Maartenscollege. Verder verwijst hij naar de ambitie om alle kinderen kansrijk, gezond en veilig te laten opgroeien en naar LVverrast als platform wat de gemeente te bieden heeft.

Regionale inspanningen zijn er sinds jaar en dag. In het Uitvoeringsplan gaat het om drie (3) fietspaden. Plannen voor minder CO2-uitstoot zijn er ook al lang (en hebben geen effect) terwijl de Huygenstunnel pas in 2040 in beeld komt. Trots zijn op schoolgebouwen die je zelf niet gerealiseerd hebt is ‘makkelijk’. Bij de Vijverhof en het Maartens is effectief nog niets gebeurd. Mooie woorden over de kinderen en LVverrast zetten ook geen zoden aan de dijk.

Kortom: een heel groot deel van de veren waarmee de wethouders pronken is niet meer dan ‘window dressing’; het schetsen van een mooi plaatje waar ze zelf veelal part noch deel aan hadden of dat uit niet meer bestaat dan intenties en lege woorden. In elk geval van de vraag wat de coalitie in een jaar tijd nu écht gerealiseerd heeft. Oordeelt u zelf. (foto gemeente LV)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter