De behoefte aan woningbouw is aanzienlijk en tegelijk is er het streven naar leefbaarheid. De vraag is hierbij: hoe stem je beide zaken verantwoord op elkaar af? Daarvoor is het nodig om de leefbaarheidseffecten van woningbouw te meten.
In 2016 is dit op initiatief van inwoners van de wijk Bezuidenhout te Den Haag vertaald naar een professioneel meetinstrument. Hiermee wordt inzichtelijk wat het effect is van woningbouw op de aanwezigheid van bijvoorbeeld scholen, medische voorzieningen, ontspanning en groen. Inmiddels is deze software onder de naam LER (LeefbaarheidsEffectRapportage) in gebruik genomen.
In maart 2022 heeft de BurgerKrachtcentrale (BKC) op initiatief van Bram van Popering deze LER met een burgerinitiatief bij de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg ingediend. De gemeenteraad was positief. Het college van B&W heeft echter sindsdien niets meer van zich laten horen.
Projectontwikkelaar REB van het project Herontwikkeling Appelgaarde 2-4 en omgeving heeft de LER inmiddels uitgevoerd. De resultaten maken deel uit van het overleg tussen bewoners en projectontwikkelaar.
De LER wordt gezien als een bruikbaar hulpmiddel in het overleg tussen bewoners, projectontwikkelaar en de gemeente. Daarbij is wel van belang dat de gebruikte data actueel zijn. Naast de bekende Milieu Effect Rapportage (MER) kan de LER gebruikt worden in de beoordeling van voorgenomen gebiedsontwikkelingen.