Nieuws
Ontwikkelingen niet tegen te houden

Onomkeerbare en ongewenste ontwikkelingen op het Haagse deel van de Vlietzone tussen Vliet en A4, zijn niet tegen te houden. Voor het gebied bestaat alleen een beheersverordening. Pas als er een bestemmingsplan en/of beeldkwaliteitsplan ligt bestaan er wel mogelijkheden tot ingrijpen.

Dat heeft gedeputeerde Anne Koning Provinciale Staten bericht. Eerder spraken de provincie, de bij het gebied betrokken gemeenten (waaronder Leidschendam-Voorburg), waterschappen en belanghebbende partijen af onomkeerbare en ongewenste ontwikkelingen tegen te gaan. Dit met het oog op een gezamenlijk toekomstbeleid voor de Vlietzone.

Nu is gebleken dat die belofte helemaal niet na te komen is. Hoe lang het gaat duren voordat Den Haag het bestemmingsplan heeft gemaakt en ingevoerd, is onbekend. De toetsing van activiteiten aan de hand van criteria voor de kwaliteit van het gebied kan ook niet zo maakte Koning duidelijk. Daartoe dient er eerst een beeldkwaliteitsplan te liggen. Ook dat moet Den Haag maken.

Na de zomer zal gestart worden met een verkeersonderzoek Westvlietweg, zo berichtte de gedeputeerde. De herontwikkeling van sportpark Westvliet (Den Haag/Voorburg) tot multifunctioneel sportcomplex wordt zo snel mogelijk opgepakt. Daarbij zal echter ook de beschikbaarheid van openbaar vervoer een rol moeten spelen. Dat is er nu niet.

ROC Mondriaan heeft inmiddels belangstelling getoond om op bedrijfsterrein Westvliet een MBO vakopleiding/campus te starten. Dit plan zal met alle betrokken gemeenten besproken worden. Datzelfde geldt voor een voorstel van de Algemene vereniging natuurbescherming (AVN) om in de Vlietzone een natuur- en recreatiegebied van 20 hectare in te richten.

Inzake bedrijfsterrein Westvliet zei Koning dat ‘we nog niet weten wat we willen’. Dat betreft zowel ruimte voor bedrijven als ook woningbouw. Voor de uitplaatsing van bedrijven die nu op de Binckhorst zitten of die elders in Den Haag weg moeten, wordt nu gekeken naar de GAVI-kavel (zuidoost kom Prins Clausplein). Daar is 16 hectare beschikbaar.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter