‘Geachte burgemeester, leuk dat u zelfs op uw vrije zondag via sociale media reageert op een bericht van Vlietnieuws. In dit geval op het bericht https://vlietnieuws.nl/2023/06/18/midvliet-raakt-status-lokale-omroep-kwijt/
Jammer dat u de inhoud van dat bericht in twijfel trok. Daarom verwijzen wij u graag naar brief die staatssecretaris Gunay Uslu (media) op 30 mei onder de kop ‘Toekomst mediabeleid’ aan de Tweede Kamer zond. Feitelijk handelend over de lokale omroep.
In die brief zegt de staatssecretaris te werken aan een wijziging van de Mediawet uit 2008 waarmee de door haar beoogde beleidswijzigingen vastgelegd worden en een vlotte en soepele overgang naar het nieuwe bestel mogelijk is.
Inzet is een steviger fundament bieden voor lokale publieke omroepen. De staatssecretaris zet daartoe drie stappen: de financiering gaat van de gemeenten naar het rijk; er komt jaarlijks 16 miljoen euro extra voor de omroepen; er is schaalvergroting nodig.
Mevrouw Uslu stelt dat niet alle 240 lokale omroepen in stand kunnen blijven. Zij wil dat er bredere omroeporganisaties komen die een groter verzorgingsgebied (streek) gaan bedienen. Per verzorgingsgebied is er straks één lokale publieke omroep.
De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) gaat de streekindeling coördineren en beheren. De NPLO maakt ook elke vijf jaar een concessieplan waarin doelen en strategie staan. De NPLO sluit met het rijk een prestatieovereenkomst. De NLPO zal ook de wettelijke eis voor een ‘lokaal toereikend media-aanbod’ moeten uitwerken. Daarnaast wordt er gewerkt aan een alliantie tussen lokale en regionale omroepen.
Toegegeven, mevrouw Uslu noemt geen tijdpad. Dat heeft echter het college van B&W wel gedaan in een brief aan hun gemeenteraad. Ook daar hebben ze immers een lokale omroep. B&W van Zoetermeer gaan ervan uit dat de Mediawet per 1 januari 2025 wordt veranderd. Per 1 januari 2026 worden dan alle wijzigingen die Uslu wil doorgevoerd.
B&W van Zoetermeer stellen dat ‘alle lopende aanwijzingen’ voor de lokale omroep per 31 december 2025 komen te vervallen. B&W weten zelfs al te melden hoe hun ‘streekomroep’ er straks uit gaat zien: Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Lansingerland. Wie de streekomroep ‘leidt’ moeten de gemeenteraden uit de vier gemeenten in 2025 bepalen.
Als ze dat in Zoetermeer al weten zou de informatie toch ook in Leidschendam-Voorburg aangekomen moeten zijn, lijkt ons. En als lopende aanwijzingen vervallen geldt zulks ook voor Midvliet. Toch?
Het oogt dan ook wat ‘vreemd’ als u nu tracht via social media aan ander beeld te schetsen dan wel de berichtgeving van Vlietnieuws in twijfel te trekken. Vlietnieuws tracht zo secuur en objectief mogelijk te werken. Zo ook in dit geval. Dat wilden wij nog even kwijt. Nog een fijne dag gewenst, de redactie’.