In de beginfase van de coronapandemie eind 2020 ervaarden juist meer mensen hun gezondheid als (zeer) goed ten opzichte van de meting in 2016. Een mogelijke verklaring is dat mensen die zich relatief gezond voelden tijdens de coronapandemie hun gezondheid extra positief ervaarden, doordat ze zichzelf vergeleken met anderen die harder geraakt werden door de pandemie. Twee jaar later, in 2022, is het aandeel inwoners dat de gezondheid als (zeer) goed ervaart sterk gedaald naar 68%.
Tussen groepen mensen zijn er grote verschillen in ervaren gezondheid. Mannen, 18-34-jarigen en hoogopgeleiden ervaren de gezondheid het vaakst als (zeer) goed.
Ook met de mentale gezondheid gaat het minder goed. Meer inwoners voelden zich in 2022 (zeer sterk) eenzaam dan in 2020 en ook hadden inwoners vaker een hoog risico op een angststoornis of depressie. Problemen met de mentale gezondheid komen vaker voor bij vrouwen, jongvolwassenen (18-34 jaar) en inwoners met een lagere opleiding. De helft van de mensen gaf vier maanden na het aflopen van de coronamaatregelen aan nog negatieve gevolgen van de coronaperiode te ervaren. Zo hebben veel mensen nog steeds minder contact met familie of vrienden, bewegen ze minder en zitten ze minder goed in hun vel.
In regio Haaglanden heeft 23% van de inwoners enige tot grote moeite met rondkomen. Dat is meer dan in Nederland (19%) en meer dan het percentage gerapporteerd in 2020 (16%). Moeite met rondkomen komt vaker voor onder inwoners met een lagere opleiding en volwassenen tot 64 jaar. De gezondheid is slechter van inwoners die moeite hebben om rond te komen. Zo ervaren inwoners die moeite hebben met rondkomen minder vaak de eigen gezondheid als (zeer) goed.