Mening
Franks column: Tram

In mijn ‘Een andere blik’ van vorige maand gaf ik aan hoe de raadsvergadering over het HOV-traject (tram Den Haag CS, Binckhorst, Station Voorburg met aftakking naar Rijswijk via Voorburg-West, red.) zou verlopen. Ik had het bijna allemaal goed: de nietszeggende bezweringsformules, de moties en amendementen en het akkoord van de raad om toch vooral door te gaan met het HOV-traject.

Wat ik niet had voorzien, was het uitvallen van beeld en geluid in de raadzaal. Het toneelspel aldaar was daardoor niet rechtstreeks thuis te volgen. Honderdduizenden euro’s in de raadzaal gepompt om de techniek te verbeteren en dan toch geen beeld en geluid.

Het CDA spon trouwens prachtig politiek garen bij dit HOV-dossier. De kans dat de coalitie tegen het HOV-voorstel zou stemmen was nul. Het CDA kon zich dus gemakkelijk ‘tegen’ uitspreken. Hun amendement was ook als een loterij zonder nieten: als het zou zijn aangenomen, dan waren ze de redder van Voorburg-West geweest. Als het niet zou worden aangenomen dan was de boodschap ‘we hebben onze best voor Voorburg-West gedaan, maar de coalitiepartijen in de raad laten Voorburg-West in de kou staan’. Voorburg-West weet nu waar hun vrienden zitten: bij het CDA en niet bij VVD, GBLV of D66.

Tegelijkertijd heeft het CDA de handen vrij om in een volgend college een wethouder Verkeer te leveren, die zonder gewetensnood mee kan werken aan het realiseren van het HOV-traject. De gemeenteraad is met dat HOV-traject immers akkoord gegaan. Voorburg-West moet zich met het CDA dus ook niet rijk rekenen.

Het CDA was sowieso politiek goed bezig. VVD en GBLV stemden een paar jaar geleden voor een windmolenvrije gemeente. Bij een nieuwe stemming bleek GBLV ineens voor windmolens en nu was het CDA met de VVD tegen. U weet wel: GBLV dat volop streed tegen de Haagse windmolen en om die reden de komst van de heer Baldewsingh als PvdA-wethouder in Leidschendam-Voorburg volop frustreerde. Het CDA maakte duidelijk hoe de huidige wind bij GBLV waait: ‘all windmills are equal, but some windmills are more equal than others…’.

Eigenlijk moet ik het niet over het CDA hebben. Ik moet het college van B&W feliciteren en complimenteren. Na lezing van hun Wij-van-WC-eend-zijn-al-een-jaar-bij-elkaar-pagina’s in Het Krantje heb ik diep respect voor wat men met een college met vijf wethouders in een jaar tijd heeft weten te bereiken. Ga zo door!

Het is in ieder geval goed om te zien dat het college de balans tussen Voorburg en Leidschendam in het oog houdt als het om trams gaat. De HOV-tram komt en wijkgebouw de Blauwe Tram gaat. Wat de inwoners in beide dossiers verbindt? Teleurstelling en boosheid. Het college vindt het echter belangrijker om zichzelf veren te steken en zelf de slingers op te hangen voor hun eigen feestje vanwege het éénjarig bestaan.

Het is tekenend voor de hedendaagse overheidscommunicatie waar alles wordt weggepoetst om het bestuur maar te laten stralen en uit de wind te houden. De vraag is of inwoners zitten te wachten op zo’n schone schijngemeente of liever een gemeente hebben die zaken voor hen oplost. Die vraag zal ik maar niet stellen, want dan zou ik het kwakende collegefeestje verstoren.

In maart 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen.

(Frank Rozenberg)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter