Nieuws
25 jaar Forum Sport: Een zilveren terugblik

‘Wat vliegt de tijd’, een gevleugeld gezegde dat velen, en zeker de ouderen onder onze leden, zullen herkennen. Bij deze oud vice-voorzitter is dit zeker het geval omdat hij zich realiseerde dat het aanstaande 1 juli 2023 al weer vijfentwintig jaar geleden is dat de mooie vereniging Forum Sport ontstond. ‘Zilver’ aldus omdat dit in de overlevering staat voor 25 jaar. Wellicht mag dit leiden tot een kleine terugblik. Ter lering ende vermaak.

We schrijven het jaar 1997 als de vier Voorburgse voetbalverenigingen worden verrast met een gemeentelijk schrijven. Er wordt in aangekondigd een forse stijging van de veldhuren of, en het stond er niet zo indringend, maar zo werd het wel bedoeld, er moest gefuseerd worden. Na ampele overweging zagen de besturen van de vier Voorburgse voetbalverenigingen de onmogelijkheid in te kunnen gaan voldoen aan die aangezegde huurverhoging van de veldhuur. Het zou een onverantwoorde aanslag zijn op het (financieel) voortbestaan van de verenigingen. Voor de één gold het wellicht iets zwaarder dan voor de ander, maar dan toch? Gekozen werd voor een bestuurlijke gespreksronde om te bezien waar de mogelijkheden tot een fusie lagen. Een ware carrousel. Aan het einde van dat jaar 1997 kwam er ‘witte rook’. De besturen van sv Voorburg en csv DEVJO besloten tot een samengaan.

De spitsvondige voorzitter van de csv DEVJO Herman van Hemsbergen gaf al snel een goede aanbeveling. Verstandig zou het zijn een ervaren onafhankelijke derde persoon de leiding te geven aan zo een fusieproces. De bij velen zo gewaardeerde ere-voorzitter van de csv DEVJO Herman Verwey kende uit zijn netwerk de daarvoor juiste persoon. De heer Hans van Vliet werd aangesteld. Hij was ervaringsdeskundige en had in een verleden de fusie tussen de verenigingen VVP en GDS tot een goed einde gebracht. Het thans nog bestaande sv Erasmus. Daarnaast werden zo te noemen stuurgroepen opgezet. Onder aanvoering van voor dat doel aangestelde gerenommeerde leden werd gerapporteerd aan de heer van Vliet en daarna aan de besturen. Het was een goede en wijze beslissing en dat alles leidde ertoe dat op 1 juli 1998 de vereniging Forum Sport zijn ontstaan kreeg.

Voor wat, hoort wat’, ook zo’n bekend gezegde. De door de gemeente Voorburg gereserveerde gelden voor een nevenproject werden aangewend ter investering op het Sportpark ’t Loo. En zo kwam de nieuwe vereniging Forum Sport als eerste in een wijde omtrek in het bezit en gebruik van een kunstgrasveld. Volstrekt uniek toentertijd en zelfs het FC Den Haag onder leiding van trainer ‘IJzeren’ Rinus Israël maakte er dankbaar gebruik van’Een nieuwe kleedruimte voor de eerste selectieteams werd aangebouwd en ook het bestaande verenigingsgebouw annex kantineonderkomen werd met een aanbouw vereerd.

Gestart werd met een zaterdag- en zondagafdeling. In nieuwe frisse kleuren. Het blauw, wat ook staat voor onschuldigheid en geen combinatie van rood wit of zwart. Het eerste succes werd gemeld bij de zondagafdeling. In de 4de  klasse KNVB werd een periodekampioenschap hun deel. Het kreeg geen promotie tot gevolg en enige jaren later kwam toch een degradatie. Bij de komst van TONEGIDO naar het sportpark (dat vergt een geheel nieuw verhaal) in 2004 ging de zondagafdeling over naar de nieuwkomer TONEGIDO. De zaterdagafdeling startte in de 2de klasse KNVB. Een eerste teleurstelling voor Forum Sport volgde toen dat vlaggenschip een degradatie moest meemaken. De vreugde was weer groot toen een jaar later onbedreigd en onder de voortreffelijke leiding van trainer André Lourens de 2de klasse werd heroverd.

Teleurstelling en succes zij volgen elkaar op en zijn onlosmakelijk met het voetbalspelletje verbonden. De ‘zaterdag’ ging op voor promotie naar de 1ste klasse. Het terrein van Spartaan ‘20 in Rotterdam was de locatie. Vol goede moed en met gezang in de gehuurde bus. De oud vice-voorzitter had het glas champagne al in de hand en de bloemen stonden onder handbereik. Het was klip en klaar. Die promotie was er met een 1-0 stand en een scheidsrechter die de fluit al in de mond had voor het affluiten. Had onze voortreffelijke keeper Johan de Vries de speelbal maar naar Roger Linse geworpen; het was gedaan geweest. De kenners kennen allemaal de afloop.

Onze keeper schoot ver uit maar de bal kwam rechtstreeks retour. Een overtreding en een vrijetrap tegen tot gevolg. En jawel, hij vloog onhoudbaar achter Johan. We gingen in de noodzakelijke verlenging de bietenbrug op en verloren alsnog met 1-2. Toch een onvergetelijke middag en mooi vastgelegd op filmbeelden. En, onze huisparagnost Henk de Gier had het mis, al scheelde dat niet veel. Maar 2-1 is toch echt iets anders als 1-2. Weer succes. Zeer zeker want enige jaren later promoveerde ons vlaggenschip alsnog naar die zo gewenste 1ste klasse en we zagen een zingende voorzitter in de persoon van Jan Hendriks op de banken.

In de zilveren periode van 25 jaar hebben velen zich dienstbaar gemaakt. En daar mogen wij allen dankbaar voor zijn. Niet vergeten mogen wij ook die leden die ons in deze periode helaas zijn ontvallen en een zo belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de vereniging. Zonder te opteren voor een volledigheid toch een paar namen. We denken dan aan Herman Verwey, de eerste bouwmeester van Forum Sport. Oud sv Voorburgvoorzitter Gerard Jager, de man die de eerste statuten/huishoudelijk reglement fabriceerde. Cees Belt, die het bestuur van Forum Sport voorzag van een deugdelijke agenda voor een bestuursvergadering.

De onvergetelijke Cor Storm, die eigenlijk alleen in de nacht de verenigingsadministratie bijhield. We hadden er onmiddellijk ook een nachtwaker tegen mogelijke inbraak bij. Dienie Wildenberg-Verboom, een onwaarschijnlijke keukenprinses en wie heeft niet van haar snacks genoten? Daan van Kempen. De eerste barman. Het gezegde ‘voor een joet zit je goed’ is nog steeds te horen. Fred Beukers, die jarenlang ons kashok beheerde. En Leo Hoogerdijk, die de vele penningmeesters ten dienste stond en het initiatief nam voor het naderhand fameuze Eurohome. Hij bewees ook dat al kom je van een andere vereniging je toch een Forum Sporter kan zijn.

Geheel tot slot. We gaan vol goede moed op naar ‘goud’ en dat mag dan staan voor een 50- jarig bestaan. Dat gaat zeker lukken. Maar nú en vooreerst Proficiat Forum Sport’.
Aad van den Hout (oud vice-voorzitter Forum Sport)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter