Nieuws
De Vondst van de Week (26): een drinkkan

In 1985 zijn tijdens de restauratie van het pand Schoolstraat 23, waarin in de 17e en 18e eeuw een herberg voor schippers was gevestigd, twee fragmenten van een hoge steengoed drinkkan gevonden, een zogenaamde Schnelle, in het Nederlands ook ‘snelle’ genoemd. De kan is wit van kleur, niet geglazuurd, maar wel voorzien van appliques. Hij liep naar boven taps toe, had een oor en een tinnen deksel. De kan is waarschijnlijk vervaardigd in Siegburg (Duitsland).

De grootste scherf vertoont een gedeelte van een paneel in reliëf, waarop een man is afgebeeld, die gekleed is volgens de mode uit het laatste kwart van de 16e eeuw. Daarop wijzen de vrij platte hoed met veer, het type baard en de mouwen van zijn wambuis. Hij draagt een degen, waarvan het gevest te zien is, en houdt een wapenschild vast. Het gaat kennelijk om een edelman, waarvan de naam op een band om zijn figuur wordt vermeld: Hector van Troeen. Boven de band met opschrift is een stuk van een wapenschild zichtbaar. Een soortgelijk wapenschild staat op het tweede fragment van de wand en een stuk van de hals. Omdat de twee fragmenten niet aan elkaar passen, moet het kleinere stuk aan de andere kant van de Schnelle, boven een andere applique gezeten hebben.

Hector is een persoon uit de Ilias, het Griekse epos van Homerus over de strijd om Troje. Afbeeldingen van personen en gebeurtenissen uit de klassieke geschiedenis, de Bijbelse geschiedenis en de mythologie waren heel populair in de 16e en 17e eeuw. Op een Schnelle in Museum Boijmans Van Beuningen zijn bijvoorbeeld Alexander de Grote, Koning David en zijn legeraanvoerder Josuah afgebeeld. Een gedecoreerde Schnelle was in de 16e eeuw een luxe artikel. (Tekst: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter