Nieuws
Groentip: Klimopbremraap nu bovengronds
Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘De klimopbremraap (leuk woord voor Scrabble of Wordfeud….) is aan zijn nieuwe bovengrondse seizoen begonnen. Vanaf begin juni tot in september vormt hij zijn markante bloeistengels.
Soorten uit het geslacht Bremraap zijn echte parasieten. Klimopbremraap (Orobanche hederae) parasiteert op Klimop, niet alleen in de vrije natuur maar soms ook wel in parken of tuinen. De planten halen niet alleen water maar ook alle andere stoffen uit de gastheerplant. Dat gebeurt in de wortelknol waarin het wortelweefsel van gastheer en parasiet nauw met elkaar verweven zijn. Klimopbremraap heeft geen bladgroen en de bloemkronen zijn lichtgeel van kleur.
Klimopbremraap komt oorspronkelijk in Nederland alleen voor op de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. Vanaf de jaren tachtig duikt hij steeds vaker op in vooral stedelijk gebied in het westen en midden van het land. Een mogelijke oorzaak hiervan is het uitzaaien in de tuin door liefhebbers. Deze soort breekt namelijk makkelijk uit.
Mogelijk speelt ook de klimaatopwarming een rol. Klimopbremraap heeft op zijn stedelijke groeiplaatsen een voorkeur voor klimophagen in de buurt van bestrating. Deze locaties komen vermoedelijk vrij goed overeen met de natuurlijke standplaatsen, namelijk schaduwrijke bossen op stenige voedingsbodems. Ondanks een lichte toename van deze soort, wordt klimopbremraap nog steeds gezien als een zeldzame plant. Deze klimopbremraap heeft een gastheer gevonden aan de Veursestraatweg in Leidschendam’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter