Nieuws
Ruzie over geluid kerkklokken duurt voort

Er is nog steeds onenigheid over het geluid dat de klokken van de Martinuskerk, Oosteinde Voorburg, produceren. In september 2022 bereikte oud-burgemeester Jules Bijl een compromis tussen de klagers en het kerkbestuur. Naar nu blijkt wijzen de klagers deze overeenkomst alsnog af.

Afgesproken was dat de klokken geen geluid meer zouden geven tussen 20.00 uur ‘s avonds en 07.00 uur ‘s ochtends. Buiten dit tijdvak bleven de klokken luiden zoals dat tot dan het geval was: voor kerkdiensten en om de uren, halve uren en kwartieren aan te geven.

De zaak speelt al sinds 2020 toen nieuwe wijkbewoners klaagden over geluidoverlast door de kerkklok. Die zou ‘te hard’ staan. De Omgevingsdienst Haaglanden gaf hen gelijk. Het kerkbestuur moest het geluidniveau terug brengen. Daarnaast werd het luiden zelf beperkt. Dit alles onder een dwangsom van 1000 euro per dag met een maximum van 5000 euro.

Het kerkbestuur tekende echter bezwaar aan tegen de maatregelen. Vanuit de buurt kwamen veel protesten, op internet startte een petitie om het gelui van de klokken in ere te herstellen. Begin oktober vroeg de gemeenteraad de burgemeester om bemiddeling.

Formeel moet de gemeente ‘handhaven’. Hoe en wanneer is niet duidelijk. De klagers hebben de zaak nu opnieuw bij de Omgevingsdienst Haaglanden aangekaart. Die doet, opnieuw, onderzoek.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter