Nieuws
De Vondst van de Week (27): papkommen

Er werd in vroeger eeuwen veel pap gegeten. Geen wonder dat de archeologische werkgroep bij verschillende opgravingen veel stukken van papkommen heeft gevonden. In 1990/1991 ging het in de Schoolstraat ter hoogte van nr. 20 bijvoorbeeld om twintig kommen en tien jaar later aan de Noortheylaan om bijna honderdendertig stuks. Behalve pap werd er ook soep uit gegeten.

De gevonden papkommen waren in allerlei soorten: van roodbakkende en witbakkende klei, maar ook meer ‘luxe’ van majolica en faience (‘Delfsblauw’), al of niet met een blauwe decoratie. Ze waren meestal gemaakt in de 16e, 17e of 18e eeuw. Tenslotte zijn er ook fragmenten van papkommen van industrieel vervaardigd aardewerk gevonden. Die laatste dateren van na 1800.

De eenvoudigste papkommen waren de roodbakkende, die alleen van binnen waren geglazuurd. Op die manier werd op de kosten van het loodglazuur bespaard, dat relatief duur was. Wie het zich kon veroorloven, kocht echter geheel geglazuurde roodbakkende kommen met aan de buitenkant een versiering van gele slib, in de vorm van golfjes, boogjes of kruiselingse strepen. Sommige van die kommen hadden aan de binnenkant ook gele slib in een doorlooptechniek (‘gemarmerd’). Deze versierde roodbakkende papkommen werden vooral in Friesland gemaakt. (Tekst en foto: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter