Nieuws
Politieke betrokkenheid jongeren

Jongeren in Leidschendam-Voorburg zijn niet op de hoogte van de taken die de gemeente heeft en niet weten hoe ze de gemeente kunnen benaderen. Dat is gebleken uit een onderzoek dat een leerling van het Veurs Lyceum deed voor haar eindexamen.

GBLV-gemeenteraadslid Freek Steutel: ,,GBLV is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek. Een wijze les voor ons als politieke partij, maar ook voor de gemeente. Wij moeten dus eerst beginnen met het vinden van de goede wegen om alle jongeren in onze gemeente te benaderen met de juiste informatie. Informatie over de rol en taken van de gemeente specifiek gericht op de jongeren. Alleen op deze manier kunnen we uiteindelijk ook jongerenparticipatie gaan opzetten en hen betrekken bij de lokale democratie.”

CDA-gemeenteraadslid Jorrit Koster: ,,Voor veel jongeren is ‘de overheid’ een ver-van-mijn-bed-show, terwijl er wel besluiten vallen die invloed hebben op hun leefomgeving. Vaak zitten ze vol ideeën over wat beter kan of moet, maar weten ze de weg naar de overheid nog niet zo goed te vinden. Het is daarom essentieel dat jongeren een plek aan tafel krijgen in onze gemeente.”

De gemeente zet nu de eerste stappen met betrekking tot jongerenparticipatie. Zo heeft wethouder Marcel Belt met gemeenteraadsleden en jongeren het #Mijnstemtelt-manifest ondertekend, om uit te spreken dat jongerenparticipatie van groot belang is. Koster: ,,Wij zijn blij dat de wethouder op deze manier laat zien dat jongerenparticipatie belangrijk is. Het kan echter niet bij het tekenen van een manifest blijven. Een gesprek met jongeren is nodig, zodat jongeren zelf kunnen aangeven hoe zij betrokken willen worden. Als gemeenteraad moeten we wel kaders stellen aan wat belangrijk is bij jongerenparticipatie, een gesprek zonder duidelijke missie draagt niet voldoende bij aan effectieve en blijvende participatie.”

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter