Nieuws
Fietsstraat door Voorburg; 18 miljoen

Een deel van de Van Geusaustraat, en de gehele Pompe van Meerdervoortstraat en de Van Alphenstraat in Voorburg worden fietsstraten. Op de kruising met de Koningin Wilhelminalaan komt middels een herinrichting van die laan een brede middenberm zodat veilig oversteken in twee etappen mogelijk wordt.

Dat hebben B&W van Den Haag hun gemeenteraad laten weten. De werken in Voorburg zijn onderdeel van de aanleg van een fietsstraat tussen Binckhorstlaan en Laan van Nieuw Oost Indië bij het gelijknamige station, op de grens van Den Haag en Voorburg.

De bouw van de fietsverbinding moet medio 2025 beginnen en in 2027 klaar zijn. Er wordt 18 miljoen euro aan besteed ex. Btw (prijspeil 2023).

De fietsstraat komt op het talud van de spoorbaan Amsterdam-Rotterdam. Over de spoorbaan Den Haag – Utrecht komt een nieuwe stalen brug. Via het bestaande viaduct in de Von Geusaustraat (bij de stroomcentrale Tennet) wordt de Utrechtsebaan gekruist. Daarna gaat het via de drie Voorburgse straten verder.

De straten worden heringericht als fietsstraten. In de Van Alphenstraat wordt éénrichting autoverkeer nog wel toegestaan vanaf de Koningin Wilhelminalaan tot de P&R bij het station. Vanaf die P&R tot de Laan van Nieuw Oost Indië is tweerichting autoverkeer gedacht.

Aan de Van Alphenstraat vervallen elf parkeerplaatsen voor de fietsstraat die tussen 4,5 en 4,8 meter breed wordt. Bij Tennet is een deel van de weg eigendom van die onderneming. Dat wordt openbare weg; Den Haag en Leidschendam-Voorburg gaan die onderhouden.

Den Haag verwacht minstens 5000 fietsers per dag op de nieuwe route. De 18 miljoen komt uit een pot van dik 137 miljoen euro die enkele jaren geleden werd gevormd voor verkeersmaatregelen op de Binckhorst. Leidschendam-Voorburg betaalde toen 3 miljoen euro.

De plannen liggen tussen 21 augustus en 2 oktober ter inzage in Den Haag en Leidschendam-Voorburg, zo melden B&W van Den Haag. Dan kan eenieder erop reageren. Overigens weet de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg van niets. Men is door B&W niet geïnformeerd over het project.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter