Nieuws
Elke dag rijdt hier iemand weg van ongeval

Het afgelopen jaar zijn in Leidschendam-Voorburg 365 automobilisten weggereden van een ongeluk waar zij bij betrokken waren. Een stijging met 14,1 procent ten opzichte van 2021. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

De toename in Leidschendam-Voorburg was de hoogste in de regio, op Zoeterwoude na. Daar was het verschil in wegrijders tussen 2021 en 2022 vijftig procent. Toenames waren er ook in Pijnacker-Nootdorp 12,5 procent, Zoetermeer 8,5 procent, Wassenaar 8 procent en Den Haag 6,9 procent. Geen toename registreerde Voorschoten; een daling was er in Delft – 2,7 procent.

In heel Zuid-Holland rijden dagelijks minstens 56 weggebruikers weg na een ongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 20.600 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. In geen enkele provincie lag dit aantal zo hoog.

Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Zuid-Holland. Er was binnen de provincie zelfs een stijging van 5,9% ten opzichte van 2021.

Het onderzoek: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/onderzoek/wegrijden/na/verkeersongeval

,,Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks (Independer) uit. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

,,Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, aldus Dijcks. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter