Nieuws
Raadslid wilde ‘een signaal afgeven’

Op verzoek van gemeenteraadslid Frank Wilschut (ChristenUnie) gaat de burgemeester een onderzoek instellen naar lekken vanuit de zogenoemde Begeleidingscommissie, een groep raadsleden die het proces rond het vragen van een juridisch advies inzake het bouwplan voor 222 woningen in Vlietland, in goede banen trachtte te leiden.

Wilschuts voorstel werd dinsdagavond laat door alle fracties in de gemeenteraad gesteund. In de motie staat letterlijk dat er de afgelopen weken in de lokale media berichten stonden over de zaken waar de commissie mee bezig was die (nog) niet openbaar waren gemaakt. Het raadslid in een toelichting:

,,Ik heb het idee, het vermoeden dat er uit de commissie is gelekt. Dat is een strafbaar feit en niet iets wat een gemeenteraad moet doen. Dit was het eerste moment om die motie in te dienen. We bespraken het proces in de gemeenteraad en de commissie is nu afgelopen. We hebben het hier eerder in de commissie over gehad. Anderen waren niet geneigd een motie in te dienen. Het is ook de vraag of er iets uit komt. Ik weet het niet. Het zou best kunnen dat er niets uit komt al hoop ik daar wel op. Toch vind ik het nuttig als signaal dat we zo niet moeten werken. Dat we het zo niet moeten doen.’’

In de gemeenteraad gaf Wilschut aan dat het onderzoek zich niet alleen moet richten op leden van de Begeleidingscommissie (collega-raadsleden) maar op alles en iedereen die rond die commissie actief was. Inclusief leden van B&W.

CDA-fractieleider Ron van Duffelen vroeg zich af wat de uitvoering van het verzoek wel niet kan oproepen daar waar het gaat om de vraag hoe raadsleden met elkaar omgaan en hoe men zich tot elkaar verhoudt. Jochem Streefkerk (PvdA): ,,De effecten zijn niet te overzien.’’

Burgemeester Martijn Vroom, die het onderzoek moet gaan doen, waarschuwde de gemeenteraad voor de hoeveelheid werk die ermee gepaard gaat en riep de vraag op of er wel iets uit kan komen ‘waar u blij van wordt’.

Uiteindelijk stemden ook de tegenstanders van het onderzoek voor de motie om niet te schijn tegen te krijgen dat er vanuit hun partij gelekt zou zijn. Binnen de Begeleidingscommissie waren het met name de vertegenwoordigers van GBLV en VVD die een punt maakten van het lekken. Die partijen dienden echter  geen voorstel in om daar iets aan dan wel tegen te doen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter