Nieuws
Operaties endometriose weer gestart

De hoogcomplexe operaties voor endometriosepatiënten zijn bij de HMC-ziekenhuisgroep (Antoniushove, Bronovo, Westeinde) weer gestart. Endometriose is een ziekte waarbij een soort baarmoederslijmvlies zich buiten de baarmoeder bevindt. Eén op de tien vrouwen in Nederland lijdt hieraan.

Voor zorg aan patiënten met endometriose is een team nodig met verschillende medisch specialisten. Van gynaecologen, chirurgen, radiologen tot urologen. ,,Bij deze operaties bereiden we alles voor met het hele team”, vertelt gynaecoloog Denise Pelikan. ,,Denk bijvoorbeeld aan een intake door de verpleegkundigen, en gespecialiseerde radiologen die de endometriose met een MRI in kaart brengen. Maar ook de verpleegafdelingen in het ziekenhuis en de polimedewerkers gynaecologie zijn nauw betrokken om de patiënt de beste zorg te bieden.”

Om de endometriosezorg in HMC te garanderen, is in april de zorg ondergebracht in de vakgroep gynaecologie. ,,We hebben nu weer tientallen hoogcomplexe endometriose operaties per maand gepland, naast onze laagcomplexe operaties voor endometriose die altijd zijn doorgegaan. Voor patiënten met endometriose is de ziekte ontzettend ingrijpend in hun dagelijkse leven.”

In april maakte HMC bekend te stoppen met de speciale kliniek Endometriose in Balans (EIB). De zorg voor vrouwen met de aandoening endometriose verhuisde naar de vakgroep gynaecologie. Aanleiding vormde het feit dat een deel van de gynaecologen was opgestapt. Afspraken met patiënten werden daarom afgezegd. De artsen achter EIB openden per 1 mei een behandelcentrum in Voorburg; Reinier de Graaf ziekenhuis.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter