Nieuws
Werken aan park starten

Na jaren vertraging gaan eind augustus, begin september de werken aan het Voorburgse park Vreugd en Rust starten. Het wordt grotendeels in haar oude luister hersteld. Het park is een rijksmonument, ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher tussen 1837 en 1852. De werken gaan tot in 2024 duren.

Dit wordt er in het park gedaan:

= aanpassen van de hertenweide met bijhorende speelplek en de hekwerken. Het gebruik van de speelplek is straks niet meer afhankelijk van de openingstijden van de kinderboerderij,

= het opknappen van de bestaande paden, deze worden voorzien van een nieuwe grindlaag,

= Herstel van de zichtlijnen in het park door snoeiwerk en extra aanplant van plantvakken (start nu en wordt gefaseerd uitgevoerd in meerdere jaren),

= aanleg van bloemperken met soorten die passen bij het beeld van de tijd van Zocher,

= Nieuwe bruggen. Oorspronkelijk had de vijver een dam en later een brug. De bedoeling is om de brug te herstellen. Dan ontstaan er weer twee vijverdelen, één met een eiland voor het huis en één met een verbinding naar de Vliet. Tot 1952 gaf een de Zwitserse brug toegang tot het hertenkamp. Dat historische element komt terug door op de huidige constructie nieuwe leuningen te plaatsen; aanleg van een brug langs de Vliet,

= De speelplek naast de tennisbaan wordt opgeknapt,

= Dit jaar worden zo’n 25 nieuwe bomen geplant. Deze komen met name op de nieuwe ingerichte hertenweide. Later volgen er nog meer bomen,

= In het park worden zo’n 20-tal nieuwe historische banken geplaatst. Deels als vervanging van de oude banken, deels als aanvulling op het bestaande bankenbestand,

= In een later stadium worden de paden op de overplaats (het deel tussen Oosteinde en Parkweg) zo goed als mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke routing; komt er een nieuw verblijf op de dierenweide en wordt de tuinmuur rondom de tennisbaan opgeknapt.

Wethouder Marcel Belt: ,,Samen met stichting Mooi Voorburg en met inbreng van veel inwoners en ondernemers hebben we een restauratieplan opgesteld om de vele Zocher elementen, die in de loop der jaren waren vervaagd, weer terug te brengen. Zo komen de ideeën over grillige paden, slingervormige vijvers en zichtlijnen weer terug. Ook door het beter toegankelijk maken van de hertenweide en het opknappen van de speeltuinen worden de beleving en recreatiemogelijkheden van het park versterkt. Daarnaast versterken we de natuurwaarde door meer diverse beplanting.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter