Nieuws
Stompwijkse paardendagen; de grasbaan

‘De harddraverij is in 1909 begonnen op de Meerlaan. Vanaf 1922 koerst men op het land van Jan van den Bosch achter Het Blesse Paard. Sinds 1961 worden kermis en kortebaan op het land van Martin Spruit gehouden. Het is een prachtige plek midden in het dorp.

Wie wel eens de grasbaankoersen op de langebaan ziet, weet hoe moeilijk het is een perfecte baan te krijgen. Kijk maar eens de ‘akker van Joure’ of de gaten-kaas van Emmeloord. Stompwijk is niet voor niets de enige overgebleven korte-baan op het gras. Een goede grasmat ligt er niet zomaar. Er is kennis en kunde voor nodig om het goed te doen.

De kermis en alle activiteiten op het gras vragen veel van de baan. Als alle kermismaterialen zijn opgeruimd, wordt bekeken of er gaten zijn die gedicht moeten worden. Zo nodig worden deze opgevuld met verse grond en wordt de baan aangesleept, zodat deze er weer mooi vlak bij ligt. Daarna gaat er een kudde schapen op, die de vers aangebrachte grond mooi vast lopen. Wanneer het weer minder wordt en het land te nat, gaan de schapen er af. Het land komt tot rust in de wintertijd.

Zodra het voorjaar begint en de mest uitgereden mag worden, komen onze gras-meesters in actie. Eerst mest er op, gras laten groeien en uiterlijk zes weken voor het begin van de kermisweek, maaien ze het gras en wordt er gehooid. Als het hooi er af is, wordt de baan geïnspecteerd en bij droogte kan de baan in één keer hele-maal gesproeid worden.

Om de baan in optimale conditie te krijgen, schakelen de grasmeesters over op de gazonzitmaaier. Als het nodig is, wordt de baan twee á drie keer per week gemaaid. Dit is onmisbaar voor de vorming van een goede strakke grasmat. Door ook regelmatig te sproeien, blijft de zode soepel en sterk, zodat deze niet snel kapot gelopen wordt.

Enkele dagen voor het begin van de festiviteiten wordt de baan nog één keer gemaaid. Daarna wordt ze ‘heilig verklaard’. Op de eigenlijke koersbaan mogen geen activiteiten plaatsvinden. Het ringsteken, springconcours en de ponyrennen vinden altijd naast en niet op de koersbaan plaats. Door de goede verzorging ziet de baan er altijd perfect uit. Wanneer de bloemen er op staan, ziet het geheel er feestelijk en fotogeniek uit.

Op maandagmorgen wordt de krijtstreep getrokken, die de koersbaan in twee helften verdeeld. De kortebaan kan beginnen. Eén opmerking van de keurmeester eindstek wil ik de lezer niet onthouden. ‘Hoe kan het toch dat deze grasbaan zich zo goed houdt na al die regen’. Wij weten nu wel waarom: aandacht, professionele verzorging en liefde voor de Stompwijkse Paardendagen’.

(Frans Jansen / De Dorpsketting. Foto Stompwijkse Paardendagen)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter