Nieuws
Woningbouw zakt in

Het aantal vergunningen voor nieuwbouw van woningen in Zuid-Holland is tussen eind 2022 en het eerste kwartaal van dit jaar gedaald van 21.981 naar 11.958. Het effect van die daling zal over een jaar of twee te zien zijn in de feitelijke woningbouw.

Dat heeft gedeputeerde Anne Koning Provinciale Staten laten weten in het kwartaalbericht woningvoorraad. Van de 11.958 vergunningen neemt de regio Haaglanden er 6056 voor zijn rekening.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er in Zuid-Holland 10.688 nieuwbouw woningen gerealiseerd waarvan 3527 in Haaglanden. Twee jaar geleden was de nieuwbouw nog goed voor 16.295 woningen in Zuid-Holland.

Het inzakken van de woningbouw schrijft Koning toe aan stijgende rente (ook hypotheken), stijgende bouwkosten, personeelstekort en krapte bij bouwmaterialen.

Het woontekort in Nederland is nu 4,8 procent, zo heeft het bureau ABF berekend voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het zou 2 procent moeten zijn. Om dat te bereiken zijn tot 2031 981.000 extra woningen nodig.

In de planning staan voor de komende twintig jaar 1,5 miljoen woningen. De helft daarvan zou er binnen vijf jaar moeten staan. Echt ‘harde’ plannen betreffen de bouw van 452.000 woningen waarvan 335.000 de eerstkomende vijf jaar. Van de te bouwen woningen zou 20 tot 25 procent binnen de bebouwde kom moeten komen; 66 procent zou vallen in de categorie betaalbaar (sociaal/middenduur huur en koop).

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter