Nieuws
Internationale organisaties blijven belangrijk voor de stad van Vrede & Recht

Onderzoek toont aan dat internationale organisaties belangrijk zijn voor de lokale Haagse economie en het internationale profiel van Den Haag als stad van Vrede en Recht. Internationale organisaties besteden in 2022 bijna 2,7 miljard euro in Den Haag en in de regio. Dit levert bijna 20.000 directe en bijna 16.000 indirecte banen op. Daarnaast is er mede door de oorlog in Oekraïne extra aandacht voor Den Haag als stad van Vrede en Recht waarin internationale organisaties nauw samenwerken, verbinden en innoveren. De opening van het internationaal centrum voor vervolging van oorlogsmisdrijven tegen Oekraïne (ICPA)  is hier een voorbeeld van.

De internationale non-profitsector is met 20.000 directe banen, een stijging van 64% ten opzichte van 2004, goed voor zo’n 8% van de totale Haagse werkgelegenheid. Het aantal organisaties is licht gegroeid van 480 naar 491 organisaties. De meeste internationale organisaties hebben een positieve groeiverwachting. Naast de directe uitgaven van € 2,7 miljard zorgen indirecte economische activiteiten in de sector voor verdere bestedingen van € 2,9 miljard. Dit brengt de totale bestedingen op € 5,6 miljard. Dit zijn uitgaven die voortkomen uit de aanwezigheid van de internationale organisaties in Den Haag en zonder de internationale organisaties zouden deze bestedingen niet hebben plaatsgevonden.

Alhoewel internationale organisaties nog steeds een omvangrijke rol spelen, constateert het onderzoek een lichte afname in het aantal indirecte banen. Deze daling wordt echter als tijdelijk gezien. Een van de oorzaken van deze daling was de COVID-19 pandemie (tijdelijke krimp van het aantal fysieke congressen en bijeenkomsten), waarbij de huidige krappe arbeidsmarkt vermoedelijk ook een rol speelde.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter