Nieuws
Dit jaar bijna een kwart meer schuurinbraken

Inbrekers slaan in 2023 veel vaker hun slag in Zuid-Hollandse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 1.307 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een toename van 23,8% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Landelijk is er een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata. In Leidschendam-Voorburg rekent men op 8 procent toename.

Vooral in Rotterdam nam het aantal schuurinbraken dit jaar sterk toe. Het eerste half jaar vonden er 35 meer incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022. Ook in Den Haag (+34) en Vlaardingen (+31) waren er flink meer inwoners slachtoffer van een schuurinbraak.

“Deze fikse toename laat maar weer zien, hoe belangrijk het is om ook schuren en garages goed af te sluiten met fatsoenlijke sloten. Elektrische fietsen en bijvoorbeeld een Green Egg barbecue zijn dure spullen. Verzekeraars vergoeden ook alleen als de ruimte goed is afgesloten. Als de schuurdeur gewoon openstond, geldt de dekking niet”, aldus Independer verzekeringsexpert Michel Ypma.

Woon je in het Westland? Dan is er beter nieuws. Hier was namelijk juist een daling te zien van het aantal inbraken in schuren (-15). In Wassenaar, Dordrecht en Sliedrecht bleef het aantal incidenten gelijk.

Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Zuid-Holland het vaakst mis? Om hierachter te komen, is het aantal schuurinbraken afgewogen tegen het aantal huishoudens per gemeente. En dan komt er een gemeente op één te staan. In Vlaardingen gaat het – naar verhouding – het vaakst mis. Hier waren in het eerste half jaar van 2023 in totaal 18,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens. Ook inwoners van Katwijk moeten op hun hoede zijn. De Zuid-Hollandse top 5 gemeenten met de grootste kans op een schuurinbraak:

  • Vlaardingen: 18,5 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Katwijk: 14,3 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Ridderkerk: 14,1 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Schiedam: 14,1 schuurinbraken per 10.000 huishoudens
  • Noordwijk: 12,6 schuurinbraken per 10.000 huishoudens

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.independer.nl/inboedelverzekering/info/onderzoek/schuurinbraken-2023


Bijlagen
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter